Jordskott och Miljöer?

Egentligen tisdagsinlägg med fundering, men det får bli en fredagstanke den här veckan. 
Jordskott. Har ni tänkt på en sak? Säsong 2, som utspelar sig i Stockholm, är alltid mörk och regnig.
Mörk och regnig? Det var faktiskt pappa som först sa det, men visst är det så måste jag nu ändå hålla med om!
Är vår huvudstad verkligen så mörk och regnig... Ja, eller så är det slaskigt, ni vet vinterslask. Många scener och rum utspelas under jorden? Okej, Jordskott. Det hörs på namnet, hehe. Men ni förstår kanske påängen. På ett sätt var första säsongen mycket bättre med skogen och miljön i Silverhöjd. 
Men jag minns inte, fanns det mer sol och ljus där? Ja, i vilket fall som helst så får jag kanske inte en så bra "bild" - på något sätt, av Stockholm så här långt. Mörkt och regnigt. Vilken huvudstad? Trisst, tråkig och dyster. Otrevlig. Men åh, det sätt som de ändå väljer att framställa huvudstaden på är både intressant och spännande. 
Även om jag själv aldrig känner mig helt hemma här. Fast jo, jag älskar Stockholm som en turiststad. Så säger andra att "Du har ju stockholmska...". Nää, jag vill inte ha det, inte stockholmska i alla fall.
Farmor och jag pratade faktiskt om dialekter. Melodier, toner, olika klanger. Visst är dialekter också som musik? Och ärligt talat, vilken lycka att kunna ha en dialekt. För det är väl inte alla som har det? I alla fall inte så tydligt? 
 
Men för att fortsätta med Jordskott.
Förövrigt så är det som vanligt väldigt kul med en miljö som jag känner igen, befinner mig i dagligen, för så är det ju? I en scen, en person blev jagad i Rålis, ja som den Stockholmare jag är kallar jag Rålambshovsparken för Rålis. Men det där handlar ju om att allt blir så mycket verkligare med platser som jag själv varit på. Miljöer. Hur viktiga är egentligen miljöerna? På vilket sätt spelar miljön roll? Både i filmer och i skrivandet? 
Miljöer, visst är det värt att fundera vidare över det? Miljöer. 
Det är ett steg och en process som jag vill få in mer av men som samtidigt är så lätt att det blir för mycket.
Så veckans tänkare blir miljöer, ganska bra tills vi hörs igen.
Här kommer också en länk till programmet: https://www.svt.se/jordskott
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0