Nu när du är stilla av Pär Sahlin (Novellanalys)

Tid: 
 
Jag tror att novellen utspelar sig någon gång under 2000-talet, men det är svårt att bestämma ett exakt årtal. 
Vad novellen handlar om kan hända när som helst och det är något som barn och ungdomar är med om runtomkring i landet varje dag i skolans värld. Därför får jag intrycket av att författaren vill förmedla något, ett budskap, och det det är kanske inte meningen att man ska fundera över vilken tid det är.
 
Personer:
 
De karaktärer som finns med i novellen är berättarrösten och Grodan.
Man får aldrig veta vad berättaren har för namn eller om det är en tjej eller kille. Det känns ändå som att man kan anta att det är en han när man läser om händelsen på orienteringen. Fast man behöver såklart inte utesluta att karaktären är en tjej för det. Själv kommer jag ändå utgå från att han är kille i min analys.
Huvudpersonerna är killen och Grodan, som egentligen heter Sofie och det går i samma klass på gymnasiet. Deras förhållande till varandra innebär att berättaren är med och mobbar henne. Genom killens skildring får man en ganska klar bild av hur Sofie var och läsaren kan sätta sig in i vad hon måste ha upplevt.
 
Miljö:
 
Novellen utspelar sig på två plan, i nutid befinner sig berättaren på en begravning och i dåtid är han i skolan. Berättaren tänker tillbaka på händelserna medan begravningen pågår och i slutet återvänder man till nutid.
Jag fick en ganska klar bild om hur stämningen i skolan var. Man upplevde novellen från mobbarnas perspektiv, och hur detta höll på under så lång tid och jag reagerade starkt på att det inte verkade vara en vuxen person, en lärare eller rektorn på skolan, som såg vad de höll på med och sa till. Samtidigt är det hemskt att säga att just så kan det vara och är. Den utsatta säger inte alltid till, vågar inte, för att man tror att det i så fall kan bli sämre medan de vuxna inte heller lägger märke till det som pågår.
 
Handling:
 
Novellen handlar om hur en kille tillsammans med flera andra är med och mobbar en tjej i samma klass och det slutar med att hon tar livet av sig. Hon kallas för Grodan men heter Sofie och han berättar om deras beteende och vad hon fick utstå. Hon trodde väl att bara hon gjorde som de sa så skulle hon få vara med eller äntligen slippa personerna?
Jag tror att berättelsens vändpunkt är orienteringen och när de två huvudkaraktärerna träffas vid en kontroll och råkar snudda vid varandras händer. Då händer det något med killen, jag vet inte riktigt vad men det är som att han ser henne för första gången och inte längre mobboffret.
Sofie frågar vad tusan han håller på med och springer snabbt vidare. Efter den här händelsen låter det som att han är den som driver mobbningen vidare och gör den ännu hemskare. Jag undrar varför han gör det värre då, när han liksom har börjat inse vad han håller på med? Är det känslor inblandade som gör att han blir arg och besviken över hur hon reagerade?
På begravningen sitter killen och tänker tillbaka på allt och läsaren förstår att han känner sig riktigt ångerfull. Men ingen förstod vad det gjorde med henne förrän det var försent.
 
Budskap:
 
Budskapet är nog att vi ska vara rädda om och ta hand om varandra och att man ska tänka efter innan man säger något eller gör något. Mobbarna tyckte att alltsammans var en rolig lek medan de inte visste hur tjejen egentligen mådde.
Många kanske tycker att det är fel men jag vill också poängtera att man inte alltid borde döma en mobbare. Personen som har haft beteendet är trots allt lika mycket en människa som alla andra och kan i slutänden inse och ångra vad hen gjort.
 
Språk:
 
Nu när du är stilla är skriven i jagform och berättad i retrospektiv. Författaren skiljer på tiden genom att det som händer nu är kursivt vilket inte dåtiden är.
Jag skulle säga att novellen var skriven på ett vardagligt sätt eftersom att det är hans tankar. Den var väldigt lättläst och har absolut inget svårt språk, men däremot ett budskap som kanske kräver mer funderingar och frågeställningar kring texten för att man ska förstå den.
 
Tyck till:
 
Den här novellen har ett väldigt viktigt budskap med ett ämne som ofta är aktuellt och som man pratar om. Här ser man och förstår hur det kan sluta.
Man får en inblick i vad den som mobbar upplever och ser alltsammans från hans perspektiv. Jag tycker själv att karaktären kändes betydligt mer mogen och vuxen när han satt på begravningen än vad han någonsin gjorde under resten av tiden när allt utspelade sig. 

Om någonting händer av Håkan Nesser (Novellanalys)

Tid: 
 
Det verkar som att novellen troligtvis utspelar sig på 90-talet. Huvudpersonen läser seriemagasin, äter Maryland Cookies och dricker cola. De har även en TV hemma, vilket betyder att novellen utspelar sig någon gång efter att TV-apparater har kommit till Sverige. 
 
Personer: 
 
De två viktigaste huvudpersonerna är mamman och karaktären vars perspektiv man får läsa från. Författaren har inte skrivit ut vilket kön berättaren har, men själv får jag intrycket av att det kanske är en kille. 
Killen läser mest seriemagasin, han har totalt 249 stycken när novellen börjar, och snart ska han börja skolan igen efter sommaren.
Mamman är arbetslös men har sökt jobb som hon inte har fått. Man får intrycket av att hon inte mår så bra, hon röker till exempel inomhus, och förmodligen har hon försökt söka hjälp för sitt mående. Vid ett tillfälle när hon lyssnar på radio, Bob Dylan, så stänger hon av radion mitt i en låt trots att det är en av hennes favoritartister. Jag upplever att mamman visar upp en fasad för sitt barn, men har ändå sagt att om någonting händer så vill hon att han ska ringa till sin moster Vanja.
Det nämns också en bror i texten, men ingen pappa, men läsaren får aldrig veta varför de två personerna inte längre bor med mamman och killen.  
 
Miljö:
 
Familjen tillhör säkert underklassen. Lägenheten som de har flyttat till har trasiga ribbor på persiennerna och den har nog inte renoverats på ett tag. Hissen i trapphuset fungerar inte heller. 
Kvarteret låter typiskt som förort. Det finns en pizzeria nere på torget och där utanför sitter medelålders män som röker och dricker alkohol. Pojken tänker att de ser ut att vara "solbrända och arbetslösa." Det låter som att männen har för vana att gå och sätta sig där, umgås och dricka öl.
 
Handling:
 
Novellen handlar om en kille och hans mamma som precis i slutet av sommarlovet har flyttat och i lägenheten står många kartonger fortfarande ouppackade. Pojken ska börja skolan efter helgen och mamman har sökt jobb som hon inte verkar ha fått. 
Det låter som att mamman är deprimerad men inte fått hjälp för sitt mående, och hon påminner sonen flera gånger om att han ska ringa till moster Vanja om någonting skulle hända. Lappen med telefonnumret sitter på kylskåpet.
På fredagen tar killen en promenad för att se sig omkring och han går bland annat förbi skolan som han ska gå i, den heter Finstalundsskolan. På vägen hem köper han en påse vingummin och ett nytt seriemagasin i kiosken inne i köpcentret. Då har det hänt något borta vid pizzerian, där står en polisbil, men berättaren bryr sig inte om detta. 
Hemma igen så ropar han efter sin mamma fast får inget svar och lägger sig med den nyinköpta tidningen i sängen, hinner läsa en stund och somnar sen. Killen sover i två timmar.
Novellen får sen ett hastigt slut när han går in i mammans rum och efteråt ringer till moster Vanja...
 
Budskap:
 
Jag förstår inte riktigt vilket budskap berättelsen har, om den faktiskt har ett budskap? Slutet var lite oklart och väckte frågeställningar för han skulle bara ringa om någonting hade hänt. Men vad är det som har hänt?
Budskapet är kanske att det kan hända någonting när som helst?
 
Språk:
 
Novellen är skriven i nutid och berättas av en person i jagform. Eftersom att man läser om händelserna från pojkens perspektiv kändes språket vardagligt.
Jag upplevde texten som enkel och lättläst och tyckte inte att den innehöll några svåra ord och uttryck.
 
Tyck till: 
 
Jag tycker att berättelsen hade ett sorgligt slut om man antar att mamman har dött. Kanske begick hon självmord? Hela novellen gav inte heller precis en glad sinnesstämning. Pojken verkade vara medveten om att något kunde hända, men han uttrycker själv aldrig några känslor. Varför gör han inte det? Men det finns i och för sig ett fint ögonblick då pojken blir lite känslosam. Jag funderar över vad han var med om när han satt vid fotbollsplanen, när en fågel kom flygande, hur de tittade på varandra.
Är man vidskeplig kan man tro på att fågeln var ett tecken på att mamman dog. Kanske var det till och med mamman som kom och sa hejdå innan hon gick vidare till nästa liv?
 
I den här novellen var det svårare att hitta ett budskap och vilket det i så fall skulle kunna vara.
Man vet hela tiden att det kan hända något men författaren skriver aldrig ut vad det är som kan hända. Det slutar med att han ringer till moster Vanja så det har ju hänt något, men man undrar ändå vad det är som egentligen har hänt?
Det är nästan lite hemlighetsfullt att novellens titel gör läsaren nyfiken ända fram till slutet. Jag gillar hur författaren har lyckats bygga upp stämningen på det här sättet.
Om man istället fått veta vad som skulle kunna hända hade berättelsen blivit en helt annan. 
 

Stalker av Lars Kepler (baksida)

Stalker av Lars Kepler.
Förlag: Albert Bonniers Förlag
 
Bokens baksida:
 
Ett filmklipp skickas till Rikskriminalpolisen. Någon har stått i trädgården och smygfilmat en kvinna genom fönstret. Nästa dag hittas hon död till följd av bestialiska skär- och sticksår.
En ny film på en annan okänd kvinna kommer till polisen. Det finns ingen möjlighet att identifiera henne innan tiden rinner ut.
Maken som hittar henne blir så traumatiserad att han städar hela huset och bäddar ner henne i sängen. Han kan ha sett något avgörande, men hans akuta chocktillstånd hindrar polisen från att genomföra sina förhör.
Psykiatrikern Erik Maria Bark kallas in för att hypnotisera honom - men det mannen berättar i den djupa transen får Erik att börja ljuga för polisen.
 
Om lamporna är tända kan en stalker se dig utifrån, men om lamporna är släckta kan du inte se en stalker som redan är inne. 
Lås dörren, dra för gardinerna - thrillermästaren Lars Kepler är tillbaka med en ny bladvändare. 
 
 

Novellanalyser och bokbeställningar i höstrusket

Det är en helt vanlig måndag i oktober. Här inifrån ser det ut att vara disigt ute, så som det kan se ut när det duggar eller regnar och man hör hur det blåser.
I helgen hade jag i alla fall det så här mysigt som på bilden. Nu har jag nästan läst ut Lars Keplers "Stalker" och får väl se om jag gör det den här veckan. Jag kryper ihop under min gosiga favoritfilt och sen lämnar jag platsen i minsta mån. Löven plockade jag med mig hem efter att ha varit inne i stan en sväng, fina va? Det blev bland annat att kika in på Hedengrens Bokhandel, ett mysigt ställe som ligger på Stureplan i Stockholm och när jag var därinne blev jag så sugen på att köpa nya böcker. 
Nu har jag suttit ner en stund, surfat runt på nätet och kikat på böcker. Vi får om jag lyckas bestämma mig och kan få ihop en höstbeställning med en eller flera nya böcker... Men jag kan ju säga att jag skulle vilja ha Lars Keplers nya bok "Lazarus" som kommer ut den här månaden. Visst är det enklare att beställa över nätet men jag kände då i helgen att jag längtade efter just det där att bara gå till en vanlig bokhandel. I vilket fall som helst blev det inget inhandlat just den här helgen.
 
På svenskan i skolan har jag fått två noveller, "Nu när du är stilla" av Pär Sahlin och "Om någonting händer" som Håkan Nesser har skrivit. Efter att ha läst den sistnämnda blev jag mer nyfiken på författaren. Har någon av er läst verk av Håkan Nesser? I dag satt jag och jobbade med texterna och blev färdig med båda novellanalyserna så till helgen ska jag publicera den första analysen. 
En annan bok som jag har fått i skolan, fast på tisdagarnas bokcirkel, är "När allt förändrades : 17 science-fiction noveller" i urval av John-Henri Holmberg. Tidigare så har jag inte läst speciellt mycket science-fiction och har inte jättebra koll på genren men mitt första intryck av boken har visat sig vara större nyfikenhet. Jag vill läsa mer science-fiction!
Novellerna i boken upplever jag som olika svårighetsgrader men jag tänkte ändå att jag skulle fortsätta på temat med novellanalyser under tiden som jag läser boken. Jag upplever definitivt de här novellerna som svårare än de texterna som jag fått på svenskan. 
 
Nej, jag ska nog ta en promenad, även om jag tittar jag ut på det inte så roliga vädret och funderar över om jag ska spara det till i morgon. Först ska jag äta en frukt i soffan och läsa en stund. Jag börjar min vecka med "Stalker" av Lars Kepler. Hur startar er läsvecka?
 
 

När allt förändrades : 17 science fiction-noveller i urval av John-Henri Holmberg (baksida)

När allt förändrades : 17 science fiction-noveller i urval av John-Henri Holmberg
Förlag: En bok för alla
 
Bokens baksida:
 
Här samlas sjutton science fiction-noveller. Korta och långa. Humoristiska och pessimistiska. Allvarliga, provocerande och filosofiska. Frågor ställs på ända och ideologier dras till sin spets. Vad skulle kunna hänt och vad kan hända? Vad gör en människa till människa? Hur mycket ska staten få bestämma? Och vad kan "politisk korrekthet" leda till?
Det är sjutton var för sig snillrika noveller som tillsammans vill visa: Ingenting är statiskt. Allt kan förändras. 
 
 
 
 

RSS 2.0