Läsa ut en bok i solnedgång

Jag gillar att läsa ut en bok i solnedgång. Satt i soffan och solljuset lyste in. Då var jag bara tvungen att föreviga stunden. Ja jag har alltid varit småkär i solnedgångar! Men vem är egentligen inte det? Det är typiskt sådana stunder som vi har så lätt för att bara springa förbi. Då behöver man också påminnas om att sakta ner. 
Fredag och helg om ett fåtal timmar. Som ni vet har jag fokuserat på bokrecensionen av Det, Stephen King. Jag hade önskat mig en aning mer flyt i skrivandet. Nu är det faktiskt fredag så i dag får jag skriva i ett enda flyt i någon timme sådär. Fredagar är bra skrivdagar alltså. Men, ännu bättre läsdagar skulle jag säga!
 
Jag mådde sämre igen, i går när jag inte skrev. Tänker försöka skriva ner de dagarna och samla texterna framöver, kanske slutar det till slut som en bok, "Till Henne":
 
17 maj 2018
Torsdag 22:01
 
Jag har haft en dålig dag. Tänkt för mycket på Henne, och mina tankar verkar gång på gång ta sig åt det hållet. Jag mår dåligt över att bära runt på Hennes mående. Att ständigt tänka på hur Hon mår. Hon är viktig och betyder mycket för mig. Önskar så att hon bara fick förstå. Jag behöver bara prata en enda gång. Önskar så att vi bara fick förstå varandra. 
 
Resten av mitt liv plågas jag av tankarna på Henne. Jag kan tänka att jag inte orkar leva så, mem vet att livet ändå fortsätter, på något märkligt vis. Tyst för mig själv har jag koll på tiden. Jag kommer aldrig må bättre inombords. Ett mående som jag varken kan eller vill prata om med någon annan än Henne. Jag mår ju bra utanför det här. Jag spelar cello igen, fotograferar och skriver - tack, för att jag hittat tillbaka till vad jag tycker om att göra. Förutom när jag har mina sämre dagar. 
 
Jag kommer alltid att tro på att situationer blir lösta av att pratas igenom, med ögonkontakt. Jag vet att det är så. För att det är sant!
 
Jag fick hör att hon hade "gått vidare", inte ens från Henne själv. Jag fick inte det intrycket av henne, att hon var så... bara lämnade olösta situationer. Mår hon bra av att jag mår dåligt? tänker jag. Och det får mig att må ännu sämre, att min bild av Henne som person förändras. Att hon sa att hon (och skolan) brydde sig... Att hon sa att hon skulle förklara en "oro", om det behövdes. 
 
Jag önskar att jag bara kunde få glömma bort Henne. Om det ändå fungerade? Istället försöker jag "ta det lugnt" och inte ta långa promenader, inte återvända till Skogskyrkogården hela tiden. Det känns som en flykt. Det är en sorts flykt.
Kan jag inte bara få glömma bort Henne?
 
Hon är viktig och betyder mycket för mig - jag önskar att hon fick höra, vet om och förstå det. Jag får aldrig ens förklara det för Henne.
Att hon är viktig och betyder mycket för mig.
För att hon lyckades ta en sådan plats för mig...

Milk and Honey och en överblommad Forsythia

Sommarchocken när värmen kommer i mitten av maj. Minns ni när det regnade sist?
Innan jag åt lunch var jag ute en kort stund. Forsythiabuskarna är alldeles överblommade nu. En gul och härlig färg är det fortfarande. Nu läser jag endast Milk and Honey Rupi Kaur. Egentligen påbörjade jag ju boken i påskas. Nu bestämde jag mig för att läsa från första sidan på nytt. Jag skulle gärna vilja dela flera av dikterna. Tills vidare nöjer jag mig nog ändå med att skriva ner de för mig själv. Sen låter det också så fint att skriva ner poesi. Gör det inte?
Under förmiddagen var jag inne i ett bra flyt med bokrecensionen. Dock gjorde värmen mig ganska utslagen sen. Förresten, har ni tips på bokrecensioner av Det? Efterorden i boken av John-Henri Holmberg gillade jag. Däremot letade jag efter bokrecensioner på Internet och lyckades inte hitta något. Ärligt talat är den här bokrecensionsmallen riktigt rolig att skriva efter!
Hörrni, jag har ordnat en ny e-post. Från och med nu är det den här som gäller: ord_guld@outlook.com 
Med en bok i handen och förhoppningsvis utomhus? Hur ni än har det, önskar jag er en fin kväll. 
 
 
 

Morgon med klassisk musik och bokrecension

Majhelg. Plötsligt är det sommar, redan. Och läsning i skuggan på ett café är inte helt fel då. Mycket mer behöver man inte göra i värmen... Nej det går ju knappt att göra mer än så. Förra veckan fick i alla fall ett mycket bra avslut! Den här tisdagen har också börjat bra. Jag satte på Klassisk Morgon och började skriva lite på en bokrecension. Som sagt så har jag bara skrivit lite än sålänge. 
Den här gången utgår jag från en ny bokrecensinonsmall som jag letade upp: http://läxhjälp.nu/guider/svensktexter/skriva-bokrecension/ 
Jag vill gärna utveckla mitt bokrecensionsskrivande mer och skriva bättre recensioner. Vi får väl se hur jag lyckas. Under veckan jobbar jag med en ny bokrecension. Fler morgnar med klassisk musik och bokrecensionsskrivande lär det bli! Snart, framåt helgen, dyker äntligen min bokrecension på Det av Stephen King upp. Tänk att jag nästan höll på med den i ett halvår? Nu väntas en sommar med ny och spännande läsning... 
 
 

Citat av Karin Boye

Hej, diktmåndag igen! Tidigare läste jag ett citat av Karin Boye som jag tyckte mycket om. Kloka ord. Dessutom något som också är sant, och ändå tänker en inte på det jätteofta. Varför har vi så lätt för att glömma meningar som dessa i en stressig vardag? Läs och fundera. 
 
"Nog finns det mål och
mening i vår färd - men 
det är vägen, som är
mödan värd"
 
 

Inne på de allra sista sidorna

Började veckan med att läsa. Ni vet när man är inne på de allra sista sidorna av en lång bok... Ja då känns det plötsligt som att det är dubbelt så långt kvar. Precis så har min vecka sett ut.
Den har känts väldigt lång, liksom en evighet. Jag mådde bra då, i måndags när jag tänkte att "Nu, nu har jag inte långt kvar av boken..." Men mitt mående går upp och ner, kanske började tänka lite för mycket. Dagar, dagar. Jag blir yr. Jag vill egentligen inte alls att "en viss person" ska få styra över mitt liv. Fast det blir så. Och jag mår dåligt utav det, resten av mitt liv. "Hon mår väl bra av att jag mår dåligt?", tänker jag. Allt på grund utav en olöst situation, som bara finns just där. För att jag behöver prata med just, henne. Hon är viktig och betyder mycket för mig (alltid). Jag önskar, att hon bara fick läsa det, höra och förstå.  
Visst är böcker bäst? Söndagen har bestått av läsning. Ett minst likabra avslut som början på veckan, så blev det ju ändå. Just nu är jag tillbaka. Lovar er mer små bokuppdateringar nästa vecka. Tror att veckan blir kul, faktiskt!
 

Diktmåndag - Nordiska Museet, Tyresö Slott

Det här med att hitta fin poesi mitt i vardagen, i steget, ögonblicket... Vilken sekund som helst. Just det börjar bli mer och mer en grej i mitt liv. I helgen fångade ord vid Tyresö Slott mig. Jag fastnade för en mening som blir till ny diktmåndag vecka 19. Cred till Nordiska Museet! 
 
"En trädgård bör
vara som en idealisk
scenografi, där man kan gå
omkring och begrunda 
naturen och
försjunka i filosofin..."
 
Inget mer än just de orden precis i mitten som jag tyckte var så fint. Speciellt det där med att "...gå omkring och begrunda naturen och försjunka i filosofin..." Det gillar jag att göra själv, mest hela tiden. Gör ni det med? Filosofi, det är bara helt fantastiskt. 
Kan ni också hitta de här meningarna som en bara måste läsa om? Poesin och dikterna en helt vanlig onsdag. Kanske man gör det, ser först när man inser att man alltid haft den tiden. Jag glömmer bara bort att stanna upp och se efter ibland (ganska ofta). Förstår ni vad jag pratar om? I så fall får ni nu en vardagsutmaning. Vad ser ni, kanske är det poesin du plötsligt hittar vid frukostbordet... eller hur du ser världen i ett fotografi. Fritt fram - för det är din egen tolkning. 
 
 
 

Filosoferar om våren (och sommaren)

Tiden har rusat förbi. Förra veckan var jag vid Djurgården och fotograferade... Scillor! I helgen låg jag i gräset vid Tyresö Slott. Livet var ganska bra i den stunden. Jag sa att "här skulle jag kunna ligga kvar ett tag till". Men livet det går vidare. Jag är i alla fall glad över att jag har sparat vårminnen från vecka 18. I både minne och kamerarulle.
Det blev en lat söndag med läsning. Fast varför är en egentligen lat när man läser? Hjärnan får jobba på ett nyttigt sätt och dessutom roligt! Äsch, svi skippar det där ordet "lat". Jag läser fortfarande Det av Stephen King. Ha, ni gissade säkert helt rätt innan jag ens hann skriva ner titeln. Men faktiskt inte bara Stephen King för jag har också hittat poesi. Nästa vecka får ni lite poesiinslag! Ikväll roar jag mig med mer läsning samtidigt som jag tänker bergunda veckan. Filosoferar om våren, ser tillbaka på scillor, vitsippor och klöver. Känner att jag ändå, redan, längtar efter sommaren. Men nej, jag försöker fortsätta att inte vara medveten om tiden... 
 
 

Veckans boklista! (Maj 2018 Uppdatering)

Denna lördag känner jag för att prata lite böcker med er! Så här ser boklistan ut nu med lite nya inslag som har tillkommit den här veckan, och säkert även för resten av månaden. Jag får väl ändra senare om någon annan läsning lockar mig mer? 
De första tre böckerna i listan, Gökungen av Frances Hardinge, Allt ska brinna av Sofia Nordin och The Selection: Drottningen (Del 5) av Kiera Cass var några tips i senaste tidningsnumret av Barnens Bokklubb. Jag är allra mest nyfiken på Allt ska brinna. Sedan har jag faktiskt första delen i The Selection-serien hemma fast som jag ännu inte läst. Så småningom lär jag i alla fall läsa också del 5.
Återstående böcker fick jag syn på i Pocket Shop-topplistan maj 2018! ( @pocketshopsw på Instagram ) Därifrån börjar jag säkert med Never let me go av Kazuo Ishiguro. Jag tror att jag får ha ett tema och läsa böcker av litteraturpristagare. I påskas fick jag boken Störst av Allt (Malin Persson Giolito) så förr eller senare läser jag mer av författaren. 
Ja och så titeln Viskande skuggor, boken av Jean-Philipp Sandker. Fint! Men den största frågan av alla - hur låter det när skuggor viskar? Kan skuggor ens viska? Stora frågor och mycket filosofiska.
När jag kollar in på Barnens Bokklubb-hemsidan möts jag av ett citat av Astrid Lindgren. Hon sa "Barn skapar mirakel när de läser. Därför behöver barn böcker". Åh bästa Astrid! Med de fantastiska orden avslutar jag det här inlägget. 
 
 

Ett halvår har snart gått och jag läser samma bok

Tänk att nu har snart ett halvår gått och jag läser fortfarande samma bok. Det av Stephen King och endast så har mitt läsår sett ut. De senaste veckorna också med lite inslag av Rupi Kaurs Milk and Honey. Men under våren har jag lämnat tusen sidor bakom mig och i maj läser jag säkert ut de sista hundra sidorna. Läsningen går fortare för det är nu boken har blivit spännande.
Här är en bild från ett tidigare lästillfälle. "... try to set the night on fire, try to set the night on fire, try to..." Plötsligt kom jag på att texten passade in på valborg? Välkommen våren. Dock minns jag inte vilken sida i boken det här är, eller vilken låt det var. Allt stod säkert där. Kanske från Light my Fire med gruppen The Doors? De sjunger i alla fall "... try to set the night on fire..." i sin låt. 
Dagens plan? Jag lär förr eller senare hamna i soffan och med en bok. För en gångs skull var jag liksom tesugen mitt på dagen? Det händer sällan annars. Jag tar det som ett tecken på flera lästimmar. Nästa gång jag återkommer lär jag uppdatera er om hur det gick. Om jag inte blir kaffesugen (igen!) innan dess och får lite ny energi. Jag får se och vi får höras.
 

Kan du surfspråket?

Godmorgon! Jag började min tisdag med intressant läsning om surfspråket. Kan du surfspråket? IT-klurigt med Arla! ( https://www.arla.se/globalassets/aktuellt/mjolkbaksidor/2018/mars/it-klurigt-surfspraket-mars-2018-arlakadabra.pdf ) Kul med språk! 
Jag vill läsa mer om bibliotekarien Jean Amour Polly. Ja att leta information på nätet är ett så stort ämne, det här med att vara källkritisk. Jag känner att jag måste kunna var bra på det i mitt användande av sociala medier. Sedan vet jag inte om jag jämt lyckas. Både att själv vara men även att förmedla vidare det till er. Som sagt så skriver jag gärna mer kring ämnet. Det är ju viktigt! Dessutom utvecklas det i och med digitaliseringen. Sant eller inte? 
Efter frukost hamnade jag återigen här i min säng. I den stunden känns det som att det aldrig kommer att bli något av den här dagen. Ärligt talat ska jag självklart inte sitta här länge till. Jag inledde med att säga godmorgon och får väl avsluta med ett god eftermiddag. 
Är ni nyfikna på fler IT-klurigheter hos Arla? Här är en länk till alla mjölkbaksidor och där hittar ni flera IT-klurigt: https://www.arla.se/arlakadabra/mjolkbaksidor/2018/
 

RSS 2.0