"Vackra saker kan vara farliga också" - Jenny Colgan

Jag gillar poesi och ibland läser jag ett citat som jag gillar från den bok jag läser för tillfället. Kloka tankar och meningar som jag vill säga någoting om men inte alltid hittar mina egna ord för. Det här är en mening som bonden Lennox uttrycker till Nina i Den lilla bokhandeln runt hörnet. Jag tycker själv att citatet talar och säger mycket. Hur tänker ni kring att "Vackra saker kan vara farliga också"? Handlar det helt enkelt om att det som är vackert inte behöver vara något bra? Man ska inte falla för det vackra. Ändå så ger sig människor in i det som är vackert för att vi vill tro på det. Hur tolkar du den här meningen?
 
Lennox-citat
 
"Vackra saker kan vara farliga också."s. 338.
 
Jenny Colgan
Den lilla bokhandeln runt hörnet, 2017
 
 
 

En fredagsros och en bra bok

Kikar in med hej och en fredagsros till er. Jag började läsa Paganinikontraktet av Lars Kepler, andra delen i böckerna om Joona Linna. Då jag vet i alla fall jag sommaren i längre nyss har börjat, för jag sa i början att jag skulle fortsätta läsa dessa böcker. Jag har kommit in i stämningen, känner igen mig från när jag läste Hypnotisören i fjol. Lässommaren får ett riktigt bra avslut ärligt talat. 
Jag åker lätt in i fällorna, värmen har ett hårt grepp och jag orkar absolut inte göra något i vissa (många) stunder. Men jag har faktiskt börjat skriva på min novell, eller vad skrivprojektet nu slutar i. Kan hända att jag till slut tyckte att det blev lite segt med förarbetet. Fast jag fortsätter ändå att tänka på förarbetet, hur jag den här gången har en bild av vad jag vill skriva om. Det är såklart roligare att börja skriva! Vem tycker inte det förresten? Nu kan jag känna mig ganska lugn över helgen och skriva lite till. Jag märker att jag lätt kör fast i detaljer som till exempel beskrivningar, göra berättelsen levande så att läsaren ser allting framför sig, som om hon själv var där. Visst är en bra bok på det sättet? Det kommer under skrivandets gång och mer i efterarbetet. 
Även om jag läser en hel del nu så har jag inte påbörjat de senaste bokrecensionerna. Augusti kommer bli en härlig recensionsmånad i alla fall! 
Med fredagsrosen och en bra bok nära till hands vill jag önska er alla en fin helg. Ta hand om varandra!
 
 
 
 

1793, Niklas Natt och Dag - Baksida

1793 av Niklas Natt och Dag.
 
Bokens baksida:
 
Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia. 
Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.
Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.
 

Utlästa böcker och kalla drycker

Hej! Dagarna de tillbringas med att hitta den svalaste platsen och slå sig ner där, gärna med en isdryck i närheten. Därefter får man se vad man orkar med, fast visst vänjer sig faktiskt kroppen vid värmen efter ett tag? Jag kan säga att mitt rum absolut inte är det svalaste stället i den här lägenheten. Nej, jag brukar inte heller skriva på mitt rum i vanliga fall heller. Jag trivs bra här i köket där jag har uppsikt över flera rum. Har ni någon favoritskrivplats? Jag vet i alla fall vilken min favoritläsplats är: ute på landet! Den här gången var jag borta fyra dagar och hann läsa ut "Den lilla bokhandeln runt hörnet". Tur ändå att jag tog med mig två böcker. Jag började läsa "Hemmet" av Mats Strandberg under gårdagens hemfärd och har redan läst hälften. Det måste väl säga något om hur bra boken är? Jag är himla nyfiken på fortsättningen men jag ska hålla mig till tåls några timmar. Om ni inte läst "Hemmet" måste ni verkligen göra det, hade varit kul att veta vad ni tyckte om den.
Själv ska jag nu samla ihop mina boktankar kring de senaste utlästa böckerna och kanske också fortsätta med novellprojektet. Ha det fint så hörs vi!
 
 

Att vara barn i Kiruna - en bokrecension av Ann-Helén Laestadius Tio över ett

Ann-Helén Laestadius har skrivit Tio över ett. Boken kom ut 2016 och vann samma år Augustpriset i kategorin Barn-och ungdomslitteratur.
Maja bor i Kiruna. Staden är helt uppbyggd kring gruvindustrin somdrivs av LKAB. Det stora gruvsystemet hotar att underminera staden. Huset där Maja bor ska rivas och familjen ska flytta. Maja vaknar varje natt när klockan är 01:10. Hon är rädd att gruvan ska rasa och hennes familj dö. Maja måste vara beredd och kunna rädda alla. Om det nu skulle hända något.
Boken kretsar kring flytten av Kiruna. Författaren är själv uppvuxen i Kiruna och precis som bokens huvudkaraktär Maja, jobbade hennes pappa också i gruvan. Jag tycker att bokens kändes realistisk och enkel och sätta sig in i. Laestadius skriver att den är påhittad. Men flytten är en verklighet.
 
Det här var en lättläst ungdomsbok. Men för det skulle jag nog inte säga att det är en okomplicerad läsning - att läs aom Majas oro är inte alltid så enkelt, jag tror absolut att läsaren kan bli påverkad av hur Maja känner. Vilket kanske bara är ett bevis på att författaren lyckas skriva en väldigt bra och engagerande bok? Ett bra exempel är kapitel 6. Det är ett helt kapitel om hur Maja har det mitt i natten. Från att hon vaknar 01:10 fram till att de spränger 01:20. Stämningen byggs upp. Majas hjärta hamrar fortare.
Jag beundrar Maja för de framsteg som hon gör. Hon kanske inte lyckas övermana sin rädsla första gången men ändå fortsätter hon försööka och Maja utvecklas mycket. I början så lyssnar inte Majas omgivning på henne, men det blir bättre sen. 
När jag ser på bokens helhet är maja aldrig heller ensam om att uppleva stadsflytten som jobbig. Det är många, både unga och vuxna i Kiruna som håller med henne. Alla visar sina känslor mer eller mindre. En del döljer det.
Kirunatidningen ordnar en skrivtävling som Majas klass deltar i. Klasskompisen Alva vinner och hon har skrivit en fin text om vad sdasflytten innebär. Alva beskriver i sin vinnartext om hur den samiska kulturen drabbats av gruvan. Hon har skrivit om hur en tradition påverkats. Precis som tidningens chefredaktör Svante säger, att "Barnens och ungdomarnas perspektiv glöms bort..." (s. 28) Den gemensamma frågan för staden är att förstå - varför behöver Kiruna egentligen flyttas?
 
Förändring är ett av bokens huvudteman. Bästa kompisen Julia ska flytta till Luleå med sin mamma och hennes nya kille. De har alltid haft nära till varandra. Maja ska också flytta, men hon vill bo kvar i sitt hem. Plötsligt börjar också Albin i samma bokklub som Maja. Den snygga hockeykillen från parallellklassen. Maja tycker om honom. Mycket blir annorlunda men ingeting kommer att vara detsamma för alltid. 
 
Jag tyckte att bokens utveckling och slut var ganska förutsägbart och väntad. Det som i boken kallas för den "jävla gruvan" fick sista ordet, men det var ändå ett fint avslut när Maja vinkade av Julia på tågstationen. Jag tyckte att slutet gav förhoppningar och att Maja kändes både starkare, modigare och positivare! Jag tror att många ungdomar och vuxna kommer att gilla Tio över ett
 
 
 
 

Sommarbok och sommarläsning!

Livets kontraster. Från en solig utomhusläsning på en badstrand till att ligga i sängen med magsjuka i 20 timmar. Dessutom, ja mitt i sommaren. Men idag är jag på benen igen och kurerar mig med cola. Trött och matt, såklart. Somnade ifrån en film igår, "Mona Lisas Leende" så den tänker jag se klart ikväll. 
Ja juste och då innan när hade en så mysig lässtund i solen började jag läsa "Den lilla bokhandeln runt hörnet" av Jenny Colgan. Vilken mysig sommarbok och vilka trevliga lässtunder jag kommer att ha framöver. Håller ni inte med? Jag kan säga att jag förstår att många tycker om den här boken. Jag gör det också, mycket! Kärlek till sommarbok och sommarläsning.
 

Märkta för livet, Emelie Schepp - Baksida

Märkta för livet (Del 1) av Emelie Schepp.
 
Bokens baksida:
 
En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån.
Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping. Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder hon ett intensivt arbete med att lösa fallet.
Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig. 
 
 

Att resa bort

Hej! Jag har varit bortrest två gånger sedan jag skrev sist. Innan midsommar i Växjö och senast i Skåne en vecka. Och vet ni vilket det bästa skrivstället är? Att sätta sig i trädgården och skriva i flera timmar. Även om platsen blev skuggig efter en stund. Det är stunder som dessa jag längtar tillbaka till väl hemma igen. Förhoppningsvis får jag snart fler mysiga skrivstunder ute på landet!
I Växjö hade jag en hel skrivdag på novellprojektet. Därefter har jag faktiskt inte skrivit mer på det. Trots allt är det sommar, och alla skrivprojekt får ta den tid de tar. Nu när jag var i Skåne påbörjade jag bokrecensionsskrivande på
Tio över ett. Där hann jag faktiskt skriva en del, snart klar! Positivt att resa bort, eller hur? Skönt med miljöombyten som ger ny energi och massa med skrivinspiration. Som sommaren ska vara helt enkelt. Jag hör av mig med fler små skrivuppdateringar snart. Fram till dess, ta hand om er! Ni får jättegärna dela med er av era skrivprojekt och lässtips. 
 

RSS 2.0