Jane Eyre, Charlotte Brontë - Baksida

Jane Eyre av Charlotte Brontë.
 
Bokens baksida:
 
Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle mr Rochester och hans dunkla hemlighet, är sedan länge en klassiker. Mycket har skrivits om romanen, utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med och faschinerats av Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv. 
 
Redan när Jane Eyre kom ut 1847 blev den en storartad framgång. Genom sin passionerade och uppriktiga skildring av en älskande kvinnas strävan efter självständighet och likaberättigande utgör romanen en milstolpe i kvinnoskildringarnas historia. Jane Eyre är en både skarpsinnig och romantisk berättelse om kärlek, men också ett försvar för kvinnans rätt till lika värde. 

Förföljaren, Nora Roberts - Bokrecension

Jag såg omslaget och boktiteln en gång på nätet. Efteråt blev jag så där himla nyfiken, som man kan bli. Jag måste läsa boken, tänkte jag.
 
Jag hade ganska höga förväntningar när jag började läsa Förföljaren. Visst hade jag läst baksidestexten innan, tolvåringen som avslöjar sin pappa som en seriemördare och nu, arton år senare, har blivit en framgångsrik fotograf.
Huvudpersonen heter Naomi Carson och att hon är fotograf var något av det bästa med hela boken. Jag som själv tycker om att fotografera och hålla på med bilder, så det blev lättare för mig att känna igen mig i karaktären. Kanske gjorde det att känslan, hela läsupplevelsen, blev verkligare.
Det här med att du känner igen dig extra mycket i en karaktär har väl de flesta upplevt. Är det inte fantastiskt?
 
Naomi har precis hittat ett hus nära havet. Det är gammalt och behöver renoveras, vilket man får följa ända fram till slutet av boken. Möjligtvis att lite mycket fokus ligger på renoveringen?
Bokens handling är väl framförallt om hur minnen, en del händelser, aldrig lämnar oss.
Att Naomi upptäcker att pappan var seriemördare för arton år sedan är något som förföljer henne såklart. Det fortsätter faktiskt förfölja, aldrig lämnar, eller? Kan det försvinna om man "bekämpar" detta, slutar låta det vara en del utav ens liv. Det är svårt, men funkar det, vad tror ni?
 
Mardrömmarna finns ännu kvar. I sitt hus vid havet söker Naomi lugn och ro - hon vill helst vara ensam. Hon vågar inte riktigt släppa in någon annan i sitt liv, hon döljer sanningen och sitt ursprung.
Ändå lär Naomi känna sina grannar och blir vän med Xander, som är bilmekaniker och musiker. Eller, kanske till och med lite mer än bara en vän?
 
Jag tyckte att inledningen på boken var riktigt bra faktiskt. Men jag blev besviken på mittendelen där det gick lite för trögt framåt. Det där hade jag också läst om i andra bokrecensioner.
Däremot, mot slutet började det äntligen bli mer spännande igen! Kanske att boken hade kunnat sluta på ett annat sätt, det kändes en aning abrupt.
Jag gav Förföljaren 3 av 5 stjärnor, ja det var nog alltså mittendelen som sänkte mitt betyg, synd.
 
Nora Roberts var en ny författare för mig men mitt intryck var att Förföljaren var en väldigt bra bok, och jag läser gärna fler av hennes böcker, till exempel Kidnapparen som kom ut nu i december 2017.
Jag har skrivit mer om författaren här:   

Nora Roberts

Jag läste nyligen Förföljaren av Nora Roberts, vilket också var den första lästa boken av Roberts för min del. Och jag ser framemot att läsa ännu fler!
 
Förföljaren / Obsession gavs ut 2016.
 
Andra böcker som Nora Roberts har skrivit är bland annat:
 
Stormvarning / Storm Warning, år 1992.
Irlandstrilogin / Irish trilogy collection, år 2003.
Dödlig besattet / The Collector, år 2014. 
Lögnaren / The Liar, år 2015.
 
Hon har också gett ut böcker i andra namn, alltså olika pseudonymer som Jill March, J.D. Robb och Sarah Hardesty. Nora Roberts är en av USA:s mest aktiva författare med över 150 utgivna verk. Hon har flera gånger legat på bästsäljarlistorna hemma i USA, och många gånger även på första platsen. 
 
Nora Roberts föddes i Silver Spring, Maryland, i en stor familj. Författarskapet verkar vara något som finns i den här familjen, så att bli författare var nog snabbt ganska självklart för henne. 
 
Här kan ni se författarens hemsida: http://www.noraroberts.com
Där inne kan ni även hitta en länk till hennes blogg, spännande!
 
Andra använda källor:
 
Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Nora_Roberts  
 
AB Albert Bonniers Förlag: http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/R/nora-roberts/
 
 
 
 

Vad är ett bra avslut på jullovet? Och lite kring bokrecensionsfunderingar

Hej, nyss hemkommen från en promenad till biblioteket. 
Jag sitter nu här inne i värmen och tänker tillbaka, för mysigt var det ju ändå utomhus. I dag ligger det ett tunt lager frost på marken, som glittrar så där magiskt likt kristaller, ni vet. 
Men nu sjunker sakta solen igen och förbi var den 9 januari, eller? Tänk om det blir en så där fin solnedgång som det var för några dagar sedan. Om jag orkar får jag väl ta mig ut igen då... 
Men så finns det en röst som kan säga till mig, att visst är det ändå minnet som är viktigast, Hanna? Även om det är kul att fånga en solnedgång på bild.
Det är ju nu man vill vara ledig, om så bara det där jullovet kunde få vara en hel vecka till.
Nä, för i morgon börjar vardagen, skönt med en halvvecka då. Och någonstans vill jag försöka hitta det bra i vardagen och faktiskt glädjas åt det, även om det också är en helt "vanlig tråkig måndag" ibland. 
 
Under helgen jobbade jag med mina två projekt, det ena baserat på Nora Roberts bok Förföljaren och årstemat poesi/dikter. Då kunde jag se att det fanns likheter i projekten.
Jag vill nog fortfarande hålla igång de som olika projekt, men jag tänkte att jag kan kombinera dessa två ändå i en videoförklaring. Kanske, vi får se hur mina idéer tar sig längre fram?
Jag passade äntligen på att skriva ihop en bokrecension på Förföljaren, så den här helgen blir det Nora Roberts här, kul!
När jag skrev bokrecensionen den här gången började jag fundera så smått över om jag inte ska pröva mig fram lite mer under året med bokrecensionsskrivandet. Jag menar, testa att jobba lite mer efter andra mallar?
Mina tankar tog mig till den här mallen från Läxhjälp.nu : http://läxhjälp.nu/guider/svensktexter/skriva-bokrecension/
Nästa gång kommer jag nog alltså utgå från den här mallen. Roligt att se om jag lyckas utveckla mitt bokrecensionsskrivande under året, vad tror ni?
 
I går avslutade jag dessutom mitt lov på absolut bästa sätt. Ja, gissa? Jag inhandlade två nya böcker i en bokaffär som hade utförsäljning. Då kan inte lovet bli mycket bättre!
Har någon av er läst Let it Snow av de tre författarna John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle eller kanske Ceremonin av Kiera Cass.
Själv har jag tidigare läst böcker av John Green och serien av Kiera Cass har jag varit nyfiken på länge nu. 
Nej, läsåret har det inte varit något fel på ännu så länge tycker jag!
Och bredvid mig ligger just nu The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, skolarbete väntar, nästan lockar lite.
Jag ska fortsätta hänga kvar i mitt bokflow en stund, och så hörs vi senare under veckan! 
 
 
 
 

Allt jag inte sa, Yrsa Walldén - Baksida

Allt jag inte sa av Yrsa Walldén.
 
Bokens baksida:
 
Klockan är exakt tjugotvå minuter över elva första gången du kysser mig. Det sista jag ser innan jag sluter mina ögon och innan dina läppar rör vid mina är en digitalklocka på ett sängbord med lysande blå siffror, 23:22. Tjugotvå minuter över elva och hela min värld vänds upp-och-ner. 

Tema/Projekt 2018: Poesi och dikt

2017 led mot sitt slut och jag insåg hur fint och roligt det är med dikter, poesi. Jag kom in i en fas när jag började skriva mer i den här genren. Även om jag knappast är duktig på poesi/dikter. Ändå förvandlades en hel del texter till poesi. Just då handlade det nog mer om en sorts flykt, från stunder som kändes jobbiga, och jag gjorde det genom att skriva av mig. För att den världen är min alldeles egna instängdhet, eller var, kan vara.
2018 och jag har funderat mer över poesin och dikterna. Under hela det här året vill jag dela temat/projektet här. Förhoppningsvis hitta en utveckling medan året framskrider. Vad tror ni, är ni med på det här "årstemat" (för så kan vi ju faktiskt kalla det) ?
Jag har målat upp en bild av hur jag vill lägga upp det, men det kan säkert hända att jag går ifrån den tavlan för eller senare.
Inledningsvis vill jag lära känna begreppen. Söka upp och förstå mer utav vad poesi är och vad dikter handlar om? 
Visst har jag läst poesi tidigare, men den här gången vill jag läsa den på ett annat sätt? Ta lite i taget och lära mig formerna, uppbyggandet. Den utgångspunkten har jag inte direkt haft som mål tidigare. Den här delen: läsvärlden, med bokrecensionerna, kommer ni få följa mest just nu.
Sedan har jag skrivit eget också, då under december alltså. Men det var som sagt en början och för tillfället jobbar jag med att få ner de texterna på papper, kanske få de att låta bättre.
Men jag längtar efter att äntligen börja med att skriva helt nya delar, som får handla om helt nya fantasier och sagor? Åh, handlingen i dikt och poesi förtjänar så småningom en egen berättelse. Så länge ska jag fundera över handlingen eller snarare vad jag vill med de skapande i poesiväg som jag förmodligen kommer göra. Någon gång ska jag också dela med mig av mina egna verk, men till dess vill jag känna mig säkrare, modigare - ja på hela den här grejen.
Visst kan man fråga sig vart alla projekt tar vägen, det undrar jag med. Varje projekt som jag påbörjar känns alltid som något bra, sedan slutar de någonstans mitt i. Fast nu har jag lovat, ett nyårslöfte som jag har satt upp i år är att avsluta projekt, göra något utav det påbörjade.
Det är bara januari än så länge och hela året väntar med poesi och dikt.
Nu får ni ge mig och varandra massa tips! Har ni några superbra tips i poesiväg? Skriv ner! 
Så hörs vi med uppdateringar kring temat under året! 
 
 
 

Lite planering och Stephen King...

Hej 2018!
Vet ni vad jag gjorde i går? Medan vädret ändå var tråkigt utomhus passade jag på att skriva ihop en nyårslista med nyårslöften. Eller om det kanske blev en vanlig januarilista. Jag misstänker nämligen att den kan komma att förändras. Det här med löften varje år är en utmaning helt enkelt, men roligt faktiskt.
Onsdag idag, och vardagen börjar så sakta återvända till de flesta liv gissar jag. Själv tänker jag att jag ska ta tag i lite planering för den här sidan innan veckan slutar.
Just nu jobbar jag i alla fall med frågor till The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, boken som jag läste ut innan året tog slut. Skolarbetet går före bokrecension - dock är dessa frågor bra underlag för en bokrecension.
Efter en sväng med kameran senare under dagen hoppas jag på att äntligen få lite inspiration till att skriva en bokrecensionen till Nora Roberts Förföljaren.
Stephen King med boken Det fick hänga med in i det nya året, men det vet ni väl säkert redan om. Jag började läsa boken för en vecka sedan nu. Wow, ännu så länge är den så himla bra! Önskar att jag läste mer än vad jag redan gör, trots att jag nog redan läser mycket. Nej, en hel läsdag skulle inte vara helt fel att få till någon gång snart...
 
 

RSS 2.0