Diktmåndag med Rupi Kaur (Milk and Honey)

Minns ni att jag försökte med diktmåndagar? Ännu har det inte riktigt blivit något större av det. I dag vill jag i alla fall dela med mig av några rader från författaren Rupi Kaur. Dikten finns med i Milk and Honey. 
 
You have sadness
living in places 
sadness shouldn't live
 
Texten får tala för sig och ni får tolka den som ni själva vill. Den fastnade hos mig av någon orsak. 
I dag är det valborg och sista april. Ser ni på eldar? Jag får se i kväll hur det blir med majbrasan för min del. Annars tillbringar jag nog min valborgskväll i sällskap av Rupi Kaur och det låter ganska bra det med. Önskar er alla en fin kväll!
 
 

Nomineringarna till Årets bok 2018

Hej! Här är listan som så många andra delar just nu, så även jag. Nomineringarna till årets bok 2018! Och som ni ser har jag inte läst en enda av böckerna. Men målet är att göra det så jag lär uppdatera er vidare kring det här ämnet innan året tar slut i alla fall. Jag är nyfiken på Koka björn av Mikael Niemi - alltså mest för boktiteln. Sedan låter Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan som lite mysig läsning. Jag har även hört att Nej och åter nej av Nina Lykke ska vara riktigt bra! Har ni läst en eller flera av dessa böcker? Vilken bok skulle ni själva börja med att läsa ur listan? Hm jag får vidare klura på vilken bok jag ska ta och läsa först. Antingen blir det en liten vår- eller sommarpresent till mig själv. Vi får väl se framöver helt enkelt!
 

Så många nya böcker!

 
Hej, äntligen en ny video! Den här gången blir det för att fira världsbokdagen (23 april varje år) eller världsbokveckan. Dessutom passar det ju riktigt bra in när man har så många nya böcker.
Pratar kanske lite för mycket om omslag, och inte så mycket om innehåll. Handlar det om det där fotografiska sinnet? Har även ni ibland lätt för att tänka mer på omslaget? Men jag lovar att det kommer bättre inslag framöver i kommande videos. Just i dag får ni helt enkelt ha översikt med att det är första videon på ett bra tag. 
Glöm inte att läsa mycket, så hörs vi snart! 

Brevskrivande?

Hej! Ledsen för att det stått lite tomt de senaste dygnet. Fast gissa vad jag har gjort? - jo, knåpat ihop en video. Omväxling förnöjer helt enkelt. I fortsättningen hade det varit roligt att lyckas få in mer av det inslaget. Tycker ni inte? I vilket fall som helst delar jag videon med er under helgen. 
Annars sjunger våren utomhus, eller ja det är såklart fåglarna som kvittrar nästan dygnet runt nu. Jag har gått långa promenader under veckan. Jag måste säga att jag fann det riktigt härligt med musikpromenader i träningskläder inne i stan. Fast jag tänker mig väl att jag ska försöka hitta några nya promenadstråk. Trisst med samma!
Sedan satte jag mig faktiskt ner och skrev brev en dag. Eller jag försökte skriva ett brev. Är jag gammalmodig när jag erkänner att ett handskrivet brev är mycket roligare än allt digitalt. Tyvärr är det knappt längre någon som skickar brev på post. Men jag gör alltså det, så genom mig får de i alla fall leva vidare. Brevskrivande... Men hur skriver man egentligen ett brev på ett bra sätt, tänkte jag på. Kanske får jag gå djupare in i den funderingen och undersöka lite närmare, ha ett "Skriva brev-tema" vid något tillfälle? Så under dagen ska jag komma ut och posta det där brevet. 
Det är fredag i dag, valborg närmar sig och första maj. Långhelg väntar med andra ord. All tid i världen till att läsa och skriva, eller vad säger ni? Men oavsett vad ni hittar på vill jag önska er en jättebra fredag!
 

Våren och färger i vardagen

Jag skrev: Äntligen stormar våren fram. Här är jag. Jag älskar det och publicerade på Instagram @ord_guld
Sedan har jag suttit hela förmiddagen i soffan och läst, Det av Stephen King. De sista jag läste handlade om makt. Vad är egentligen makt och hur uttrycks den? Jag gillade den delen, så kanske använder jag den bokrecensionen. En gång försökte jag själv besvara frågan "Vad är makt?". Men det gick väl typ så där. Längre än så här har jag inte kommit ännu denna onsdag, fast något blir det väl också av den här dagen till slut. Det positiva med våren är ju trots allt att den innehåller ny energi. För skrivande, fotande och cellospel. Tänk vad endast lite färg kan göra med vardagen!
 

Påverkas ni av det som ni själva skriver?

Hej! Jag har en fråga till er - påverkas ni av det som ni själva skriver? Om man skriver om något speciellt, eller om man uttrycker en känsla i skrift. Jag gav mig in i mitt projekt poesi/dikter lite för snabbt där i början av året. Mitt uttryck, varje tomt blad fylldes av ett djup, för att jag själv inte mådde jättebra då. Och det här med att skriva poesi på ett glatt, lekfullt och fantasifullt sätt skulle jag vilja lära mig. Men åter till frågan - påverkas ni av det ni själva skriver? På vilket gör ni det i så fall och hur mycket egentligen? Det kommer säkert att bli en återkommande frågeställning den närmsta tiden. 
Nu plötsligt känns det som att jag har all tid i världen. Jag passar på att komma i gång med mitt skrivande, vilket har varit något saknat. Jag vill att den här platsen ska handla om att övning ger färdighet. Jag hoppas och önskar att jag kan förmedla det till er, och även mig själv. 
Sen har ju plötsligt tid över till läsningen nu. Man brukar ju tala om att läsningen utvecklar skrivandet, och det tror jag på. Mitt ordförråd och uttryck utvecklas, men det är också så mycket mer än så... I dag, den 23 april 2018 är det värdsbokdagen och jag firar den väl så här. På bilden var det solnedgångsljus som gjorde de tunna boksidorna alldeles guldiga. Och den stunden var jag bara tvungen att spara... 
 

Det hänger fortfarande med...

Ja att Det av Stephen King är en riktigt lång bok är något av det bästa med hela läsupplevelsen. Även om det har varit en lite hackig läsperiod på senare tiden. Men sedan påsklovet har jag läst ganska mycket faktiskt. Det började när jag låg i sängen på landet, med det vintriga Skåne utanför fönstret. Jag tog en paus lite då och då med fågelfotografering... Juste ja, Rupi Kaurs Milk and honey, omväxling förnöjer. Lite engelsk poesi och Stephen King det är faktiskt inte en så dum blandning. 
Nu i slutet av Det är boken riktigt spännande. Slutet i böcker är något speciellt, när man kommer in i stunderna då man inte alls vill lägga ifrån sig den där så bra boken. Ni förstår väl vad jag menar? Precis så är det i alla fall nu, och just för tillfället glider jag mer än gärna in i de resor som bokvärldarna ger mig... 
 
 

Störst av allt, Malin Persson Giolito

Störst av allt, Malin Persson Giolito. 
 
Bokens baksida:
 
De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan
mötas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. 
Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det
slutar i katastrof. Nio månader senare ställs arton-
åriga Maja inför rätta.
 
Störst av allt är en naken skildring av en fullskalig
tragedi i överklassens ombonade frizon och ett 
sällsynt inkännande porträtt av en ung människa. 
 
 

Vad menas med gestaltning?

Förra veckans begrepp och fördjupning var gestaltning. Men jag undrar, vad det egentligen är och handlar om? Vad gör man för att gestalta ett ting? Tidigare så har jag talat om att uttrycket i skrift är så fantastiskt. Jag vill beskriva det som en konstform. Man brukar tala om att "måla med orden"... Åh, jag älskar verkligen den meningen. Det är absolut den allra största lyckan för mig som skribent att lyckas förmedla och ge läsaren en bild. Genom gestaltning känner jag upplever du som läsare mer. Skribenten kan gestalta en människas handlingar, ord, tankar, upplevelser och känslor. Gestaltning handlar om att en text blir mer levande. Medan en ogestaltad mening är att bara redogöra och ge information. 
Så att gestalta är en guldfärgad nyckel i novellen, ja vilken text som helst blir mer levande. Vad är det som vi gör då? Jo, genom att gestalta så skriver vi mer utvecklat. 
 

The Miniaturist, Jessie Burton

Åh, den här veckan såg jag Miniatyrmakaren som ligger ute på SVT just nu. Jag måste bara tipsa er om att se den, och jag länkar till serien såklart. Den är ju baserad på en bok av Jessie Burton, det vill säga The Miniaturist. Vilken jag hittade i föräldrarnas bokhylla, så roligt! Dock på engelska, man jag har insett mer och mer att det utvecklar mina engelska färdigheter att läsa böcker på språket. Men vi får väl se om jag ger mig in i den engelska boken eller kanske den svenska utgåvan först. Det återstår att se? Miniatyrmakaren finns nu i alla fall i läshögen! Ja, vid det här laget är läshögen STOR, men mycket bra lästider väntar där. Det innebär även säkerligen många bra bokrecensioner. Så nu ska jag återgå till en lat helg i soffan med min nuvarande bok... 
Länk till Miniatyrmakarenhttps://www.svtplay.se/miniatyrmakaren 
 
 
 

Caraval, Stephanie Garber - Baksida

Caraval av Stephanie Garber.
 
Bokens baksida:
 
Scarlett har aldrig lämnat den lilla ön Trisda där hon bor tillsammans med sin syster Tella och deras far. På håll har hon fascinerats av Caraval - det årliga uppträdandet där åskådarna deltar i ett magiskt spel för att lista ut vad som är verkligt och vad som är fantasi.
 
När inbjudan äntligen kommer reser systrarna dit. Men så fort de stiger i land kidnappas Tella. Scarlett har fått lära sig att allt som sker under Caraval är på låtsas, men snart är hon indragen i ett högst verkligt spel på liv och död. 
 

Påsk och lite poesi på engelska...

Den här påsken har jag börjat bläddra lite i Milk and Honey av Rupi Kaur. Alltså att läsa poesi och dikter, det är något speciellt med det uttryckssättet tycker jag. Visst är det också mysigt att ligga i sängen och läsa poesi under loven, och plötsligt blir man lite påskäggssugen också. Men att läsa poesi på engelska det är nytt för mig. Texterna är ju ganska korta, bra övning för att öva engelska då känner jag. Däremot tycker inte jag alltid att diikter och poesin är det lättaste att tolka. Att kunna tolka och läsa av det, även om det är en kort dikt, har jag alltid tyckt är utmaningen. En rolig utmaning i och för sig! - jag pratar både om texter på svenska och engelska.
Så nej, mitt lov har inte varit helt fel trots allt, inte i läsväg i alla fall! 

Ord - Edith Södergran

Ord av Edith Södergran från Dikter 1916.
 
Varma ord, vackra ord, djupa ord... 
De äro som doften av en blomma i natten
den man icke ser.
Bakom dem lurar den tomma rymden... 
kanske de äro den ringlande röken
från kärlekens varma härd?
 
 
 
 

RSS 2.0