Kungens Fånge, Victoria Aveyard - Baksida

I tredje delen av Victoria Aveyards Röd drottning-serie prövas lojaliteter på alla sidor. Mare Barrow är fånge, maktlös utan sin blixtförmåga, hemsökt av de förödande misstag hon begått. Hon lever på nåder av den förrädiske unge man som hon en gång älskade, Maven Calore. Numera är han kung, och han fortsätter att väva sin döda mors nät för att behålla kontrollen över sitt rike - och över sin fånge. Samtidigt fortsätter Mares gäng av blandblodiga och röda att organisera sig, träna och expandera.
De förbereder sig för krig. Och Cal, prinsen som befinner sig i exil och har sitt eget romantiska intresse av Mare, är beredd att göra allt för att få henne tillbaka. När blod ställs mot blod, förmåga mot förmåga, finns det kanske inte någon kvar som kan släcka elden - och Norta, så som Mare känner det, riskerar att förtäras...
 
Baksidestext: http://www.bokus.com/bok/9789176457511/kungens-fange/

Läsa på tunnelbanan...

Jag åker tunnelbana varje dag till skolan. När jag har med mig en bok är det så mysigt att bara kunna ta upp den och läsa hela vägen fram. Går inte resan snabbare också, eller är det bara jag som känner det så? Sedan tycker jag att det helt fantastiskt att se andra sitta där och läsa i en bok. Det känns som en helt egen värld, och som något gemensamt att flera sitter och läser i en tågvagn. Även om varje bok har en egen värld, en egen berättelse, som en alldeles egen individ. Så känns det ändå kul att vi har det här gemensamt. Det är nästan så att jag ibland blir nyfiken på vad du läser just nu? när jag sitter där. Hur är den boken? Den senaste tiden har jag själv läst Kungens fånge av Victoria Aveyard och den är helt enkelt bäst! Nu låter det som att jag mer betraktar omgivningen än läser, fast det gör jag såklart inte. Sedan upplever jag också det som att den där rösten som talar om vilken station nästa är blir avlägsen. Samtidigt susar världen förbi i ögonvrån. Pröva att ta med en bok och läs på tunnelbanan vänner! 

En fin rödpenna...

Go eftermiddag med en roligare tisdagsuppdatering i livet som författare, eller livet med att utveckla sitt skrivande. Jag fick en fin rödpenna i helgen, så den hoppas jag får mycket användning för i det fortsatta skrivandet och jobbet. Jag har skrivit ganska lite, men det börjar ändå bli mer än hur det varit i början av september. Ett steg i taget så ska jag säkert snart kunna börja skriva mer. Jag tror att jag har skrivit om meningsuppbyggnader några gånger. När jag rättar mina berättelser märker jag att jag ofta kan vända på meningarna eller bygga de på andra sätt än vad som är rätt. Jag vet inte vad jag ska ge för exempel eller hur jag ska förklara mig riktigt. Vid en sökningen "Meningsuppbygnad" på google får jag i alla fall upp det här http://larare.at/svenska/moment/skrivhantverket/meningsbyggnad.html Vilket vi alla kanske kan inspireras av den här tisdagen. Idag har jag gjort ett försök till att börja läsa Förföljaren av Nora Roberts så i kväll blir det säkert att ta kväll tidigt och komma in i boken ordentligt. Jag har förhoppningar om en spänning i vardagen än så länge! Har någon av er läst boken? 

Tio över ett, Ann-Helén Laestadius - Baksida

Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.
LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!
Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.
 
Baksidestext: http://www.bokus.com/bok/9789129698985/tio-over-ett/
 

Legender, Torgny Lindgren - Bokrecension

För ett tag sedan läste jag ut Legender av Torgny Lindgren. Ärligt talat vet jag inte riktigt hur jag ska skriva ihop en bra bokrecension på den här bokan? Ja, även om han är en helt fantastisk författare som gjorde en glad att läsa. Många av de återberättade legenderna var väldigt märkliga, de handlade om brutna ben och döden. Jag minns en märklig historia om potatisar? En annan del handlade om Anette Svensson som i kön till snabbköpskassan drabbas av Anden. Anden är en kraft som plötsligt gör henne väldigt stark. Och då har Anette en ny karriär som tyngdlyftare. Mycket utspelades väl på landet, jordbruk och 1900-tal skulle jag säga. Något höstlov eller så läser jag säkert om boken och förstår mig på den ännu mer. Jag gav ändå boken 5 av 5 stjärnor, allt för den fantastiska författaren. Jag tror att det är väldigt lärorikt att läsa en sådan här bok om du själv gillar att skriva och uttrycka dig. Tips! 

Arbetstitel, omformuleringar och att inte slarva med miljön?

En ny höstvecka och nu fortsätter jobbet med "Meningen var nog att det skulle bli vi två". Jag har faktiskt lärt mig mer, eller kommit underfund med nya saker sedan senast. Jag läste ett inlägg i Författare på Facebook och kom förbi uttrycket "Arbetstitel." Jag har ju tidigare sagt att jag inte är helt nöjd med den nuvarande boktiteln. Men den låter ju så töntigt, även om det kanske är det som jag vill komma fram till i slutänden med berättelsen. Så svaret är väl att den nuvarande titeln är en arbetstitel? Jag gillade i alla fall ordet och dess användning, så jag fortsätter nog så. Nu vet ni kanske vad jag talar om när jag nämner ordet nästa gång. Sedan har jag (igen) kommit underfund med att när jag skriver in på datorn så är det steg 2. Oftast slutar det med att jag omformulerar mig mer eller mindre från det första utkastet (alltså i blocket). Nu när jag är så inne i det här tänker jag fortsätta att skriva i eftermiddag, fast minns att just när det går som bäst kan det vara smart att avsluta. Jag läste förresten en intressant text om att inte slarva med miljön:
https://tidningenskriva.se/skrivskola/valj-din-plats/?utm_source=nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=nb_skriva201709 
Det är väl där jag känner att jag ligger. Jag älskar att kunna beskriva en miljö ni vet sådär så att läsaren verkligen får bilder i huvudet och upplever allt. Men jag vill fortfarande utveckla det här. Dessutom är det så lätt att få det till för mycket information istället. Så vi kan väl konstatera att det här med miljön är en rolig utmaning! 

Torgny Lindgren

Torgny Lindgren var en svensk författare Han levde mellan 1938 och 2017. Författarskapet präglas mycket av uppväxen i Västerbotten, filosofi och hans kristna tro. Lindgren blev känd för den svenska litteraturens främsta uttolkare av Norrland. Hans första böcker var diktsamlingar. Det stora genombrottet kom med Ormens väg på Hälleberget 1982. Han sista roman, Klingsor, kom ut 2010. Torgny Lindgren är en av Sveriges mest översatta författare och hans böcker har sålts i stora upplagor. Torgny Lindgren fick det franska litteraturpriset Prix Femina, ett pris som delas ut av enbart kvinnor.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Torgny_Lindgren


Förföljaren, Nora Roberts - Baksida

Två dagar innan sin tolvårsdag vaknar Naomi Bowes mitt i natten. Ute drar det ihop sig till ett tryckande hett åskväder. Genom sovrumsfönstret ser Naomi sin pappa försvinna in bland träden bortanför huset och hon skyndar sig ner för trappan för att följa efter. Men något är fel. Pappa är inte på väg ner mot sjön för att ta sig ett svalkande dopp som Naomi trott. Han fortsätter rakt in i den mörka skogen.
Sjutton år senare har Naomi bestämt sig för att lämna traumat i det förflutna bakom sig. Hon är inte längre den lilla flickan som hittade och befriade en fastbunden kvinna i en jordkällare i skogen, och avslöjade sin pappa som en av landets värsta seriemördare. Idag är hon en framgångsrik fotograf med ett nytt efternamn, och hon har precis köpt ett nedgånget men underbart gammalt hus vid havet, långt ifrån platsen där hon växte upp. Naomi längtar efter att bli lämnad ifred, men låter sig motvilligt charmas av de vänliga invånarna i det lilla samhället vid kusten. Inte minst av Xander Keaton, bilmekaniker och hängiven musiker, vars väg ständigt tycks korsas med hennes.
Men även om Naomi har funnit sin plats på jorden räcker det inte att lägga år och mil mellan nuet och det förflutna. Hennes pappas brott har skapat ringar på vattnet, och mardrömmen är långt ifrån över.
 
Baksida: http://www.bokus.com/bok/9789100167332/forfoljaren/
 
 

Ett förseglat brev? Är bokrecensioner svåra?

Hej! Jag har precis skrivit klart "Ett brev till mig själv", en svenskauppgift i skolan. Brevet ska förseglas och sedan öppnas på studentdagen. Oj, det här var lättare sagt än gjort måste jag säga. Jag har skrivit ihop något i alla fall som blev lite halvbra. Det är nog bara tanken på att jag ska läsa det igen om 3 år. Vad kommer jag liksom att tycka om texten då egentligen? Äsch, den här veckan har jag i vilket fall som helst roligare berättelseuppdatering. Igår började jag skriva vidare på "Meningen med allt var nog att det skulle bli vi två". Ja, det är svårt att börja skriva igen efter ett uppehåll. Men jag tänker sätta mig ner och fortsätta skriva i eftermiddag! Måste även skriva in en hel del text på datorn, det känns som att det var en hel evighet sedan som jag gjorde det. Jag gjorde att försök också till att skriva ihop en bokrecension på Legender av Torgny Lindgren, så vi får se om det kommer upp under helgen. Om den blev bra så kan jag säkert använda den - fast ärligt talat så tycker jag alltid att böcker som diktsamlingar är svåra att sammanfatta, speciellt när det var ett tag sedan som jag läste boken. Tycker ni att bokrecensioner kan vara svåra att skriva? Oftast slutar det med att jag läser igenom bokrecensioner som andra gjort, jag tänker att det är väldigt nyttigt att göra så också. Ha en riktigt bra onsdag nu så hörs vi snart!

Sjöfararna, Dina Gabaldon - Bokrecension

Den här sommaren har jag verkligen läst mycket – bara den senaste tiden känns det som om jag har läst mycket mer än tidigare. Vet inte om jag var i en lässvacka ett tag, men nu har jag i alla fall återvänt till böckerna igen! Så kan det vara!
Men nu ska jag i alla fall försöka sammanfatta Sjöfararna, vilket är tredje delen i Outlander-serien. Claire är tillbaka i sin egen tid. I början av boken läser man om hur livet är tillsammans med Frank Randall och dottern Brianna som föds. Samtidigt kan Claire aldrig släppa Jamie, som hon fortfarande känner att hon älskar. Dessutom växer Brianna upp och är så lik sin biologiska pappa… Då är det svårare För Claire att glömma Jamie.
Men sen går Frank bort när Brianna är ungefär 20 och Claire börjar göra efterforskningar om vad som egentligen hände i slaget vid Culloden. Är Jamie död eller finns det en liten chans att han fortfarande lever? Till sin hjälp har hon Brianna och Roger, den gamla kyrkoherdens adoptivson som nu är forskare i historia.
Till slut kommer de tillsammans fram till att Jamie verkar ha överlevt Culloden. Claire måste våga ta mod till sig och åka tillbaka till Jamie. Och det verkar som att någon vill att de ska återförenas. Tillsammans måste de åter fly från det jakobitiska Skottland. De färdas länge på en båt över havet, en resa som blir svår. Innan de hamnar i Västindien där politiska intrigier och voodomagins mörka mysterier drabbar dem. Jag älskar tjocka böcker – vilket Outlander är. Dina Gabaldon skriver så skickligt och jag gillar verkligen henne mer och mer för varje del. Fast ibland blir det lite segt med långa böcker också. Någon gång blev Sjöfararnalite långrandig, men som helhet var den grym och jag gillade nog spänningen mer i del 3 än del 2. Jag gav boken 5 av 5 stjärnor! 

Förkyning, böcker och lästips?

I går regnade det hela dagen och jag började min vecka med att bli sjuk. Idag har jag bott i soffan, framför serie. Men jag kände att jag var tvungen att fixa med bilder, så nu sitter jag här en stund. Strax återvänder jag nog ändå till soffan och en bok. Jag läser ju Kungens Fånge av bästa Victoria Aveyard nu. Den är så bra och ni kan väl vänta er en bokrecension ganska snart skulle jag tro. Fast i helgen kommer bokrecensionen för Sjöfararna Outlander-serien äntligen upp! Sedan under resten av lördagarna i september kommer jag dela årets födelsedagsböcker baksidan. Kanske blir ni lite lästips då förhoppningsvis. Men ja, det lär komma några bokrecensioner under tiden också. Den här veckan har jag inte skrivit vidare på berättelser eller fortsatt med något rättande. Att vara sjuk slår ut all energi, även om det bara handlar om en enkel förkylning. Snart lär jag säkert skriva jättemycket om berättelserna igen! Så länge kan vi väl tipsa varandra om böcker?

RSS 2.0