Sir Thomas Browne och Citat // Bokprojekt del 2

        ...att denna synliga värld blott är en bild av 
den osynliga, i vilken – som i ett porträtt – tingen inte
    finns i sin verkliga gestalt utan i snarlika former.
                          Sir Thomas Browne
 
Texten hittas på sidan 193, vid delen som heter Panorama, i Nora Robetrs Förföljaren. Den här gången blir det en större utmaning att skriva och tänka kring det känner jag. Eller bara att förklara, fast minns att inga tangegångar är fel! Robert Frosts ord kanske var lättare att se och förklara? Dessutom var det en kortare text. Varför är det alltid så att något längre behöver vara mer avancerat? Ärligt talat ser jag faktiskt mer framemot att tolka meningen i fotografi den här gången.
Så den här gången vill jag faktiskt börja med att fråga dig som läser vad du får upp för funderingar? Själv tänker att det är lättare att se en helhet om vi tar mening för mening. Det första låter ju helt omvänt och knäppt? Att denna synliga värld blott är en bild av den osynliga. Tänk om vi kanske bara är en ”lek” som någon hittat på i den verkliga världen, som när man var liten och satt på golvet och lekte med legogubbar till exempel. Verkligheten kanske finns precis utanför en dimridå, den värld som är osynlig för oss. Något som jag också tänker på är att alla är ju olika individer och att vi ser på vår omgivning på många, många olika sätt. Jag älskar att försvinna in i den värld och rymd som cellon och musiken ger mig. Man skulle kanske kunna säga att det är min synliga värld och att den är osynlig för andra. Alla kan såklart gilla musik, men just min värld och mitt universum ser ju ingen annan om jag inte berättar om det. Som i ett porträtt. Det är troligtvis den meningen som får mig att koppla ihop det här med bilder och fotografi. Varför just ett porträtt? Kan det inte vara en tavla? Ett porträtt är en avbildning, för att återge en individ? Eller återge en personlighet kanske, genom att kunna se ett speciellt ansiktsdrag i ett porträtt. Tingen inte finns i sin verkliga gestalt utan i snarlika former. Jag vet inte riktigt hur jag ska skriva om det här, jo, jag tänker att jag skulle vilja skriva vidare på det första som jag skrev. Finns vi inte som vi gör eller finns inte saker på det sätt som man upplever det. Utan i snarlika former, bara i liknande meningar. Det skulle kanske kunna låta som hallucinationer, eller som om det finns något dubbelt av allting, som något parallellt.
 
                  ...att denna synliga värld blott är en bild av 
          den osynliga, i vilken – som i ett porträtt – tingen inte
              finns i sin verkliga gestalt utan i snarlika former.
                                   Sir Thomas Browne
 
Sir Thomas Browne föddes den 19 oktober 1605 och dog på sin födelsedag 1682. Han var en engelsk författare och skrev inom många olika ämnen som medicin, religion och vetenskap. Thomas Browne har bland annat skrivit Religio medici och Pseudodoxia epidemica. Det står på wikipedia att den senare boken handlar om sagoväsen som gripar, basilisker och fågeln Fenix, och han frågar sig om det finns fyrfotadjur med olika långa höger- och vänsterben.
Jag hittade en rolig sida på Goodreads med Thomas Browne citat så jag avslutar den här delen med att dela sidan med er: 
https://www.goodreads.com/author/quotes/53520.Thomas_Browne

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0