Är LibreOffice bra? Och fotoproblem...

Den här veckan tänker jag mest på hur jag ska använda min nya dator, en Mac - vill kunna redigera mina bilder bättre där. Men så blir alla bilder dålig kvalité på nätet? Åh fotografen blir trött och irriterad. Men, jag tänkte i alla fall att jag skulle skriva om hur det går med berättelser. Jag har skrivit in alla rättning av "Drömmar blir verklighet 3", tjoho. Så ändå känner jag mig ganska produktiv idag. Det enda som är kvar är att kolla upp några ställen som jag inte förstod - sedan kan allt läsas igenom igen och så var det, det där med kapitelnamn. Men allt jobb lider mot sitt slut. Jag har en fråga till er som använder macdatorer. Vilket program har ni att skriva i? Just nu har jag LibreOffice, men hur bra är egentligen det? Hjälp mig gärna! Jo, och så är jag ju 18 år nu - vad nu det innebär. Ännu känns livet nästan precis som vanligt, jag lär väl komma på saker under det här året. Jag fick några böcker på min födelsedag, precis om jag önskade mig också. Så de vill jag snart skriva om! Jag vet vad som kommer rädda min höst, böcker och läsning. Speciellt nu när hösten gör entré! Läser ni mer under hösten, eller är det bara jag?
 
 
 

Sarah Dunant

Sarah Dunant är en brittisk författare. Hon har skrivit många internationella bästsäljare. Hon har också jobbt med teater, tv och radio. Hennes produktion upptar allt från hårdkokta detektivromaner till historiska thrillers. I sina böcker berättar Sarah Dunant ibland två eller tre handlingar parallellt.

Här finns mer att läsa om författaren för den som vill: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sarah_Dunant

 

 

 

 

 

 

 

Eldmärkt, Sabaa Tahir - Baksida

Eldmärkt
Laia och Elias är på flykt genom öknen, på väg mot det ökända fängelset Kauf för att frita Laias bror. Efter sig har de Kommendantens trupper, beordrade att döda eller fånga dem.
Helene är kvar i huvudstaden, för evigt bunden av eden hon svurit till den nye kejsaren. Hon försöker desperat glömma sin kärlek till Elias, eftersom han numera är Imperiets, och därmed även hennes, största fiende.
När Helenes vägar korsas med Elias och Laias, tvingas Helene till omöjligt val. Elias, eller Imperiet?
 
Bildkälla och baksidestext: http://www.adlibris.com/se/bok/eldmarkt-9789132169755

En boklista/Födelsedagslista 2017

Jag skrev ihop en boklista, som är lite längre på bilden också... Någon av böckerna önskar jag mig såklart i present idag. Annars ser jag framemot att klara av skolan och unna mig någon bok som belöning då och då? Låna på biblioteket? Jag ser i alla fall framemot att någon gång bocka av böckerna i min boklista. Se boklistan på goodreads bli större och växa! En del av böckerna är fortsättningar på serier som jag har i min bokhylla. Har man en serie måste man väl ha hela, eller? Men många av böckerna och författarna är tips som jag fått via tagen #bookstagram på Instagram. Stort tack för alla tips #bookstagram och för att ni gör dagarna och veckorna mycket bättre! Vad sägs om Emelie Schepp eller Kristina Ohlsson? Jag tänkte under hösten att jag skulle dela med mig av baksidorna på böckerna så får vi alla ta del av boktipsen. Så småningom kommer det väl troligtvis lite bokrecensioner också? Så länge undrar jag om ni läst någon av böckerna? Har ni fler lästips?
 

Lässmys! och bokprat...

Hej! Jag har fortsatt med att skriva in rättning av berättelse! Vid det här laget har jag bara lite av kapitel 18 kvar. Imorgon planerar jag att bli färdig med all rättning, alltså hela det här steget. Det är några markeringar som jag gjort för att jag inte förstått det, sedan ska allt läsas igenom igen. Sista steget är att låta fantasin flöda och komma på kapitelnamn. Men jag väntar mig att det här sista ska gå fort - inte fort på ett slarvigt sätt såklart.
Jag har börjat läsa Legender av Torgny Lindgren. Imorgon eftermiddag ska jag unna mig själv varm choklad och läsning. Känner att jag vill komma in i berättelsen lite bättre och mer. Nästan att jag hoppas på att det ska regna så har jag en anledning att sitta där och läsa. Visst är det så att små viktiga stunder i vardagen som en lässstund efter skolan/jobbet gär att vi orkar mer. Helst av allt skulle man ju läsa någon riktigt bra deckare? Fast det kommer kanske in när mörkret sänker sig och hösten kommer. Då vill jag ju ha en nästan spöklig omgivning... Vilka böcker läser ni just nu?

Katarina Kieri

Katarina Kieri gick en skrivarkurs vid Medlefors folkhögskola år 1990. Det var därefter som hon började skriva på en diktsamling som fick titeln Slutet Sällskap. Vilket blev hennes litterära debut! Författaren har fått några priser, Augustpriset för boken Dansar Elias? Nej! och Astrid Lindgren-prsiet. Jag läste Mellan dig coh dig som kom ut 2012 i sommar och jag är nyfiken på fler böcker av författaren då jag gillade Mellan dig och dig. Innan Kieri blev författare på heltid så jobbade hon som fritidspedagog.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Venus födelse, Kärlek och död i Florens - Sarah Dunant - Bokrecension

Boken utspelar sig i renässansen Florens, här finn kärlek, konst, religion och maktspel. Alexandra bor där med sin familj, en storasyster och två bröder, mamma och pappa. Det är ur Alexandras perspektiv som man får läsa hela boken. Hennes pappa är en populär köpman. En dag kommer han hem från en resa i sällskap av en målare. Målarens uppgift är att dekorera väggarna i det nya kapellet i familjens palazzo, eller palats på svenska.
Aleaxandra har själv alltid haft ett stort intresse för att måla. Vilket väl inte var så vanligt eller lämpligt under den tiden för kvinnor. Hon förföljer målaren ut på äventyr och dras ut på farliga vägar. Vägar då Alexandra upptäcker hur världen faktiskt är... Hon har jämt hållits instängd och inte fått gå ut på gatorna i Florens. Men kanske huvudpersonen får mer frihet nu jämfört med den begränsade värld hon levt i fram tills målaren kommer in bilden. Alexandras syster gifter sig samtidigt som så mycket händer i Florens. Stadens måste välja mellan släkten Medicis gamla styre och munken Savonarolas stränga asketiska livssyn. Under samma tid skakas Florens av hotet från den franska krigshärden, pestutbrott och en rad bestialiska mord. Jag upplevde boken som att huvudpersonen ville ha frihet och komma ut utanför dörrarna. Vilken man får följa och vara med om när hon kommer underfund med hur den riktiga världen ser ut. Under boken gång växer Alexandra från ett barn, hon har ju inte fyllt femton år, till en kvinna. Från barnsliga funderingar till en mognare och vuxnare person. Vad det nu kan innebära att bli äldre? Gifta sig? Och hennes målare, han finns alltid med i bakgrunden på något sätt och hör till hela berättelsen.
När jag läste prologen till Venus Födelse fick jag inte så höga förväntningar. Men ju mer som jag faktiskt läste och kom in i boken, lärda känna den så tyckte jag mer och mer om den. Nu är jag inte så insat annars i den världen kanske, vilket ändå kanske gjorde det intressantare att läsa hela boken? Boken var bra och jag gav den 4 av 5 stjärnor. Jag tycker att ungdomar och uppåt borde läsa boken, kanske med ett intresse att läsa om historia också. Eller helt enkelt om man gillar böcker med kärlek, spänning och ganska mycket dramatik?
 

 


Mycket gjort sista sommarlovsdagen...

Tisdag den 15 augusti. Sista sommarlovsdagen. Ute finns en solig, sval och mysig kväll. Medan jag själv har suttit här hela eftermiddagen. Nyss blev jag klar med att skriva in en ny del av Meningen med allt var nog att det skulle bli vi två. En del som jag faktiskt blev ganska nöjd med. Men jag tänkte på en sak. Hur stor brukar ni låta texten vara i programmet Microsoft Word Document? I en berättelse har jag siffran 12? Är det för litet funderade jag över när jag upptäckte att en annan var 14? Haha, alltså 14 kändes bamsestort i jämförelse. Idag har jag också äntligen börjat rätta Drömmar blir verklighet del 3, fram till sidan 11. Nu ser jag med en större förhoppning att berättelsen så småningom blir klar. Under hösten? Kanske jag inte vågar tro på så lång tid som det tagit ännu. Men resultatet bli säkert bättre och bättre ju mer jobb och energi jag lagt ner på det. Så nöjd är jag med min sista sommarlovsdag 2017. Jag skulle gissa på att hösten blir intressant här också. Juste, samt har jag lyckats få klart en bokrecension. Venus födelse av Sarah Dunant, vilken jag läste för ganska länge sedan nu. Jag skulle inte råda er att göra en bokrecension så långt efter... Den kommer i alla fall upp under helgen. Nu får ni ha det jättebra så hörs vi snart!

Mellan dig och dig, Katarina Kieri - Bokrecension

Jag började läsa Mellan dig och dig av Katarina Kieri under sommaren. Boken var kort och ganska lättläst. Huvudpersonen heter Tora och hon är sjutton år. Hon bor med sin pappa som Tora tycker borde skaffa sig ett lexikon i lägenhet. I samma hus bor också lilla Minna med sin pinne. Mamman har träffat en ny kille och stuckit iväg med honom. Tora kallar honom för grisen. Bibliotekarien Sven som drar handen genom sitt rufsiga hår. Kanske tycker Tora han är lite söt till och med? Så har hon såklart sin kompis Ivar. Tycker Tora mer om honom än som bara en vän? Vad ska man tro när man läser det här utdraget från boken om vännen...
 
Jag ser bilder framför mig ibland. Bilder där jag sticker in min hand under Ivars arm, där vi ser på varandra, där vi ler stort och börjar springa. Bilder där vi så småningom stannar upp, först andfådda och skrattiga, och sedan allvarliga och tysta. Bilder där vi står mitt emot varandra och ser djupt in i den andres ögon, där vi fattar varandras händer och sedan...
 
Tora är med i kulturguppen som bibliotekarien håller i. Sven har en idé om att anordna en show under Kulturnatten med blandade nummer. Mellan dig och dig utspelar sig under en höst som blir till vinter. Under här tiden börjar Tora skriva posei mycket. Och hon är ganska duktig - Sven tycker att hon ska prata på Kulturnatten. Texten börjar så här:
 
Det finns en musik som är som brinnande höstlov.
Det finns en musik som är som betongvita hus.
Det finns en musik som är som fastfrusen väntan.
Det finns en musik som är som en stenhård vägg.
 
Det finns en musik som är som orolig oror.
Det finns en musik som drunknar i gråaste grått.
Det finns en musik som berör med sitt innersta avstånd.
Det finns en musik som tvekar till tonerna dör.
 
Jag gillade Mellan dig och dig. Författren Katarina Kieri skrev skickligt och jag tycker om poesin. Boken var intressant... och spännande? Jag vet inte om jag tycker att spännande är rätt ord för en sådan här bok. Fantasyböcker kan vara spännande? Förstår ni hur jag menar? Jag skulle tipsa ugdomar som kanske inte har ett jättestort läsintresse att ändå läsa boken. Den här boken upplevde jag som en enkel bok att relatera till för att många kanske går igenom liknande funderingar under högstadiet och gymnasiet. Jag tycker att alla ungdomar borde läsa boken! Mellan dig och dig av Katarina Kieri fick 5 av 5 stjärnor.

 


En sväng till Norrland

Jag var i Norrland några dagar förra veckan. Var med om en magisk solnedgång, rosa himmel och regnbågen som lyste rakt ner i kyrkan. Kanske fanns där en skatt? Sådana här stunder kan jag ta till mig och tänka att det skulle vara roligt att skriva en berättelse. Om man utgår från en bild blir allt lättare då med skrivandet och skapandet? Nä, skrivit har jag faktiskt inte gjort på ett tag. Jag minns att jag satt här och skrev om att Drömmar blir verklighet, del 3 äntligen hade blivit klar. Någon gång ska jag också sätta mig ner och rätta igenom allt en hel dag. Jag har bokrecensioner att skriva så det kan ni vänta er de närmsta veckorna. Roligt! Jag känner att jag utvecklas med mitt uttryck varje gång jag skriver en bokrecension. Alltså jag menar, jag gör det inte bara för att det roligt utan för att det är väldigt lärorikt, i alla fall för mig. Sedan jag kom hem i helgen har jag läst jättemycket i Outlander, Sjöfararna. Jag vill inte att boken ska ta slut, samtidigt som jag är supernyfiken på att läsa ut boken. Och jag längtar ju efter att läsa alla andra böcker i serien! Läsning är väl precis vad man ska göra sista veckan på sommarlovet? Det låter bra!
 

Lägret, Lena Ollmark - Bokrecension

Lägret. Huvudpersonen Hannah ska åka på konfirmationsläger och årets tema är musik. Kanske kan hon äntligen lära sig spela gitarr på riktigt? Fast egentligen följer hon ju med för kompisen Emils skull. Men helt plötsligt börjar han ignorera henne. Under lägret pratar Hannah därför mycket med en av ungdomsledarna, Amanda. Det är hon som en kväll berättar en spökhistoria om en ung kvinna som blev besatt av djävulen och som mördade sina vänner. Hannah vet inte vad hon ska tro när en hemsk sak inträffar ute i skogen. Finns de kanske någon sanning i spökhistorien? Lägret pågår precis intill en skog. En skog som först verkar mystisk och konstig. Hannah som tyckte om att vara ute i skogen. Men ungdomarna får absolut inte gå ut i skogen på kvällarna eller natten. Finns det något farligt där? Varför får de inte vara ute i skogen? Det är ju bara konstigt. Där finns också en sjö där de badar och Hannah får till och med döpas i sjön!
En sak som jag tyckte om med boken vara att karaktären Hannah var väldigt lätt att känna igen sig i, i alla fall för mig. Man fick läsa om att hon tyckte att det var svårt att komma in i gruppen. Ja, speciellt eftersom att hon själv tidigare inte haft något att göra med kristendom och en tro på gud. Det är mång gånger som man läser om huvudpersonens tvekande om det finns en gud? Såg de andra att hon faktiskt inte var kristen? All den där osäkerheten. Trots att man oftast i slutänden kommer fram till att det är man själv som inbillat sig något. En fråga som huvudpersonen också ställer sig är om ondska finns - kan man bära på den utan att veta om det? Mycket om vänska också. Hur ska den egentligen vara? Det finns nog väldigt mycket bra diskussioner som man skulle kunna ha med utgångspunkt i den här boken. Kanske ett väldigt bra läromedel i svenska?
Jag tyckte om boken, spännande och lättläst. Skulle tipsa 10-12 åringar och uppåt att läsa boken. Jag gav Lägret av Lena Ollmark en stark 3:a av 5 stjärnor i betyg!
 

 


RSS 2.0