Fadd smak? Och duktiga flickor

Jag planerade in för ganska så länge sedan nu vad jag skulle skriva om idag och det kanske inte blir riktigt som jag hade tänkt mig men det får bli som det blir. Läste en text på svenskan idag med rubriken "Sluta trycka ner duktiga flickor" vilket är en debattartikel, olika argument osv. Om jag söker på nätet så hittar jag faktiskt flera sidor där ni kan hitta mer om uppgiften: http://www.studienet.se/Uppsatser/referat-sluta-trycka-ner-duktiga-flickor-77881.aspx och https://dieflo.wordpress.com/2013/01/22/svar-pa-fragor-om-sluta-trycka-ner-duktiga-flickor/ . Det finns såklart mycket mer som jag kan sitta och söka vidare på. Artikeln är skriven av Tinni Ernsjöö Rappe och Jennie Sjögren från Aftonbladet år 2010. Det är sex år sedan, men visst kan man fortfarande se spår av 2016 i texten, även om det säkert har förändrats en hel del. Strök under en hel del, haha, jag kan lätt vara så att jag stryker under alldeles för mycket. Tänkte att jag skulle läsa om det och stryka under med färg istället, mycket roligare. Jag fick några frågor som ska gås igenom muntligt men jag tänkte att jag kan göra punkter och sedan svara på frågorna i ett häfte. Något spännande gör vi såklart till ett litet projekt. Jag uppdaterar er nästa vecka mer! Jo juste jag tänkte på det här uttrycket "Fadd smak" och jag fastnade lite där på ordet "fadd", hm, jag tror aldrig att jag har hört det tidigare. Men ordet fadd betyder ungefär smaklös, blaskig, intetsägande kanske unken eller tråkig. Inte särskilt positivt, utan tvärtom, ett ganska så dåligt, tråkigt, uttryck. Här är en länk där ni också kan läsa i vilka sammanhang ordet kan användas i: http://www.synonymer.se/?query=fadd Det sista som jag vill nämna är en text om artikeln som jag tycker var väldigt läsvärd också: http://sarahcarlstrom.blogg.se/2010/march/debatt-prestationsprinsessor.html Må så gott så hörs vi snart igen!

När man plötsligt kommer på vad det är för dag...

Blev inte bilden lite härligt höstig ändå med färgerna? Jag gillade den! När jag var ute och fotograferade kom jag också på vilken veckodag det ju är idag. Tisdag - hallå uppdateringsdag såklart? Och vilken tur då att jag satt och skrev berättelse en timme tidigare idag. Känner att jag skriver på ett mycket effektivare sätt när jag ställer klockan på en timme och skriver på den timmen, inte varje dag visserligen men någon gång varje vecka. Nu är det dock dags att skriva in nytt på datorn nästa gång så det inte blir alltför mycket att skriva in sedan. Dessutom får jag mer en överblick över vad jag skrivit då. Någon av er som känner igen sig i det? Jag har läst en hel del också på Outlander och nu har jag verkligen 100 sidor kvar, även om jag kanske sagt något annat tidigare, haha. Det kanske till och med kan komma upp en bokrecension i helgen? Vi får väl se! Idag kom det en bok med posten och det var Martina Haags bok Det är något som inte stämmer. Jag har faktiskt sett fler bilder på Instagram och hittat någon recension tidigare på boken och det verkar ju som att den är bra och uppskattad. Så, nu är jag ännu nyfiknare på boken! Det kanske kan bli en höstläsning eller vinterläsning?
 

Världen efter, Penryn & tidernas slut, Susan ee - Baksida

I uppföljaren till succédebuten Änglafall börjar de som överlevt den stora ängla-apokalypsen skrapa ihop det som återstår av den moderna världen. När en grupp människor tillfångatar Penryns syster Paige, eftersom de tror att hon är ett monster, slutar situationen med en massaker. Paige försvinner. Människor är livrädda. Hennes mamma är förkrossad. Penryn driver runt på San Franciscos gator och letar efter Paige. Varför är gatorna så tomma? Henne sökande leder henne till hjärtat av änglarnas planer, där hon får en skymt av deras motiv och inser hur skräckinjagande lång de är villiga att gå.
 

1 timmes läsning!

Hej på er! Mår ni bra denna fredag och har fullt av fredagsfeelings i kroppen? Jag har haft en ganska så seg dag, som många andra dagar också verkar se ut. Vissa dagar är jag trött och orkar inte ta tag i saker på samma sätt. Okej, det flytt på ganska så väl just idag. Jag satt och läste i en hel timme i sträck och det var riktigt mysigt. Nu har jag ganska så precis 100 sidor kvar i Outlander och det lär nog bli mer läsning om ett inte alltför långt tag. Måste dock erkänna att jag gillade mittendelen bäst i boken, nu börjar det känns som att det går lite för fort. Jag kom inte heller in riktigt i början va boken. Det är så kul att känns igen delar från serien för jag har jag sett hela första Outlander-serien. Hm, jag skulle väl gissa att det ändå höjer betyget av boken i slutänden. Häromdagen satt jag och skrev i en timme och jag tror att det snart börjar bli dags för ett tillfälle att skriva in ny text på datorn. Jag har inte kommit vidare med rättningen utav Drömmar blir verklighet, del 3. Men det får bli när det blir helt enkelt. I helgen är planerna att fortsätta läsa och att skriva mer! Vad är era planer inför helgen?

Födelsedagsböcker 2016

Här kommer en video på alla födelsedagsböcker som jag fick i år. Jag kommer självklart fortsätta att dela inlägg där jag skriver ner baksidan, men ni får en video också för att jag är så snäll som jag är. Åh jag längtar så mycket efter att börja läsa på dessa böcker så ni anar inte. Men jag läser fortfarande på Outlander-serien med hela 700 sidor som den faktiskt är. En bit kvar har jag också, så det är tur att den är så bra. Det är så kul med Outlander hur man känner igen vissa delar ur serien, säsong 1 alltså!
 

Inte mycket läsning och skrivning...

Sanningen? Jag har knappt varken skrivit eller läst den här veckan. Vissa veckor är dåliga. Just nu verkar det vara en sådan period. Skolan går dåligt och det är klart att det också påverkar. Jag kanske även märker det med cellon, eller bara som jag är som person. Känns som att jag har kortare tålamod innan jag blir sur, arg, ledsen osv. Jag vill inte skriva om det här för mycket på sidan. Mina eftermiddagsplaner är att först och främst äta lunch och knäppa på en film till det och sedan försöka antingen gå ut eller ta tag i orkesterövning. Kanske lyckas få in lite läsning eller möjligtvis skrivande. Det är så här de ser ut just nu. Jag skriver snart igen, kram!

Askfödd, Sabaa Tahir - Bokrecension

Sabaa Tahir växte upp i Mojaveöknen, Kalifornien på familjens motell. Idag bor hon tillsammans med sin familj i San Francisco. Författaren tillbringade många timmar med att sluka böcker, fantasyböcker står det i boken Askfödd, där man kan läsa mer om författaren. Det var när Sabaa Tahir jobbade som tidningsredaktör som hon började skriva på An Ember in the Asches. Boken kom ut på engelska 2015, i svensk översättning av Ylva Kempe 2016.
 
Askfödd är den första delen i en ny serie som jag ser väldigt mycket framemot att läsa. I den här boken finns det två huvudpersoner, Laia och Elias, och berättelsen utspelar sig i landet Imperiet. Boken växlar mellan de två personernas berättelser. I början får man läsa om Laia, som författaren beskriver som en beslutsam person. Laias föräldrar och syster finns inte, de togs av Imperiet och hon bor med sin bror Darin och mormor och morfar. Mormor arbetar mycket med mat och morfar är läkare.

Allt börjar när Darin kommer hem en natt och Laia har hittat hans skissblock och hon undrar så över någonting. I skissblocket finns teckningar från vapenförrådet och hur kan det göra det, man kan ju liksom inte bryta sig in där? Laia misstänker att han är en förrädare…

Men så avbryts allt av att soldaterna, de gör en räd, och tar barnen som slavar. Laia vet att de oftast gör sina räder i dagsljus och inte på nätterna – så varför är de här – speciellt om Darin samarbetar med dem? När Laia och hennes bror försöker fly stöter de ihop med en Mask. Maskerna tas när de är barn, tränas på Blackliffs Militär-Akademi i flera år och tar till slut examen. En Mask har inget ansikte, utan en mask som fastnar mer och mer på personen ju mer ”mask” den blir, som att den blir en del av dig.

Darin säger åt Laia att fly och han blir tillfångatagen av Masken. Laia bestämmer sig för att hitta Rebellerna och be dem att hjälpa till att få tillbaka sin bror. Hennes föräldrar var en gång rebellernas/motståndsrörelsens ledare och Laias mamma kallades för Lejoninnan. Laia lyckas, men det visar sig att hon måste betala för det också genom att hjälpa rebellerna att spionera på själva kommendanten, genom att bli kommendantens slav, ett omöjligt uppdrag. Kommendaten har upptäckt att motståndsrörelsen har försökt nästla sig in på skolan, Blackliffs Militär-Akademi, varenda gång. Om Laia ens funderar på att kontakta dem så kommer Kommendanten att få veta det och förgöra henne. Så hur kommer det gå för Laia egentligen?

Elias har tränats som Mask i flera år och ska ta examen bara om några dagar. Efter det är han fri, fri att svära Imperiet trohet, bli dess fullvärdiga tjänare och kunna leda män mot döden i de eviga gränskrigen mot vildmän och barbarer och andra får stadstjänst i Serra, får jaga motståndsmän eller Sjöfararspioner. Fri att prisa och lova kejsaren, fri att våldta och döda. Är det frihet?

Elias har aldrig känt sig som en Mask i själva verket, speciellt inte när hans Mask inte smält samman med honom ordentligt ännu, vilket andra tycker är konstigt. Elias har bestämt sig för att desertera och då, ja då får han äntligen sin frihet ju. Men det visar sig snart att det inte alls blir som han tänkt sig.

Man har bestämt sig för att välja en ny Kejsare och de fyra bästa i Elias klass blir de som får göra de svåra prövningarna som ska avgöra vem som blir den nya Kejsaren. Någon säger till Elias att han kan få sin frihet om han gör alla prövningarna.

Laias och Elias vägar korsas så småningom mer och mer och det visar sig snart att de tillsammans kan bli gnistan som tänder en revolution. De flyr tillsammans i slutet av boken för att rädda Darin – kanske också för att rädda hela världen?

Boken passar för alla ungdomar skulle jag säga. Jag hade inte så jättehöga förväntningar på den här boken från början, men nu vill jag ju bara läsa fortsättningen!


The Mortal Instrument!

 
Ja, jag har ju äntligen läst ut hela serein så här kommer en liten video om vad jag tyckte. Som jag säger i början av videon så testade jag den här gångne också att gå efter manus. Hehe, blev det bra? Det var lite roligt att testa. Jag kanske fortsätter med det ibland. Än föredrar jag att bara sätta mig framför kameran coh prata, vi är alla olika ju!

Veckor som flyter ihop?

Hej på er! Hur har ni det? Jag vaknade med ont i halsen men trots det har jag ändå tagit tag lite i skrivandet. Gjorde en svenskauppgift som, tja, var ganska så seg att ta tag i just idag och sedan har jag suttit och skrivit framåt på nuvarande berättelsen. Avslutade det jobbet alldeles nyss med att skriva in allt på datorn. Alltså jag vet inte riktigt vad jag tycker om det ännu? Visst jag gillar det, jag tycker fortfarande att som helhet så har jag utvecklats i skrivandet. Men ja, vi får väl se vad tiden utvisar där. Jag minns inte riktigt vad jag skrev om Drömmar blir verklighet senast. Veckorna flyter ihop en del just nu. Den här veckan så har vi kommit vidare lite i alla fall och jag är glad så länge det sakta går framåt. Märks det att jag innerligt längtar efter att dela den berättelsen med er?
 
 
 

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir växte upp i Mojaveöknen, Kalifornien på familjens motell. Idag bor hon tillsammans med sin familj i San Francisco. Författaren tillbringade många timmar med att sluka böcker, fantasyböcker står det i boken Askfödd, där man kan läsa mer om författaren. Det var när Sabaa Tahir jobbade som tidningsredaktör som hon började skriva på An Ember in the Asches. Boken kom ut på engelska 2015, i svensk översättning av Ylva Kempe 2016.

Min böcker!

Sen nyligen så har jag börjat samla alla mina berättelseri den Adlibris-kartongen. Jag kommer även fylla på mer material efter hand. Och jag vill så gärna pynta lådan på något sätt. Så det lär väl komma lite fler videos så småningom om till det här. Jaja, jag hoppas att ni gillar videon!
 

RSS 2.0