Ljudböcker?

Jag har nog aldrig hört på någon ljudbok nu när jag blivit äldre. Det är klart, när jag var barn lyssnade jag kanske på Bamsesagor. Jo jag minns också att jag lyssnade på Sagan om Ringen när jag låg hemma och var sjuk en gång och julsagor med Astrid Lindgren samlat på en skiva var ju också någonting. De senaste veckorna har jag varit sugen på att höra Kastrullresan igen (sedan i sommaren faktiskt), då jag lyssnade på den som barn. Kastrullresan är en barnbok skriven av Edith Unnerstad! Ska jag kanske ta till baka det första som jag sa? Men ljudböcker nu när jag är äldre på böcker som jag kanske ligger och läser i helgen. Jag vet att det är väldigt populärt med ljudböcker eller för mig känns det som jag ramlar på texter där folk nämner att de lyssnat på ljudböcker. Vad tycker ni? Man kanske borde testa det här, jag är lite nyfiken. Om jag nu skulle bli en ljudbokstjej i framtiden skulle jag kunna tänka mig att jag skulle sitta där i min bil och lyssna på en bra ljudbok på väg till jobbet. Mysigt! Minns ni att jag har nämnt Martina Haag någon gång under de senaste veckorna? Hennes senaste bok, Det är något som inte stämmer, finns som ljudbok. En bok som jag faktiskt tänkte på då mamma köpte boken för ett tag sedan och jag varit sugen på att läsa den sedan dess. I alla fall så skulle jag kunna tänka mig att det är en sådan bok som skulle passa som ljudbok, om man bara smakar på titeln liksom. Youtubern Therese Lindgren läste för några veckor in sin kommande bok och av vad jag då hörde av det korta inslaget så skulle jag kunna föreställa mig att boken passar som en ljudbok. Mitt minne när det gäller ljud/hör-förmåga är en annan historia. En sak som jag nu vill komma fram till är att jag tänkte att jag skulle testa att höra på en hel ljudbok och försöka göra en recension här efteråt. Kanske någonting som jag redan har läst, fast det vore att fuska, så det lutar mer åt något helt nytt. Jag uppdatera er vidare om det här - våga testa nya saker helt enkelt!

Hindrar regnet er från att gå ut?

Hej vänner! Jag har suttit och skrivit in förra veckans skrivarbete på datorn under några timmar, med en paus för lunch. Annars har jag jobbat på med det ganska så bra nu. Snart är det höstlov och i början av lovet ska jag spela i orkester. Skön början på lovet, speciellt när vädret är som är, regnigt och tråkigt. Under den senaste tiden har oktober mer känts som november. Färgerna är än så länge fina på sina ställen i alla fall! Att jag ska spela orkester innebär i vilket fall som helst massa övning, vilket betyder att jag inte prioriterar att skriva. I början av förra veckan skrev jag en massa och rättade dessutom en långt kapitel av "Drömmar blir verklighet". Jag har som mål att snart börja med två bokrecensioner! Ska försöka få ner lite fler skrivmål som jag tänker att jag ska göra under höstlovet fram till torsdag. Nu ska jag strax ha musikeftermiddag, sätta mig och maila, lyssna på nuvarande (celloläxa osv) och sätta mig ner och studera allt. Kanske tar jag en paus i allt celloövande och ritar lite, kanske inte... Bilden kommer från min söndagspromenad. Det regnade och mörkret föll snabbt. Gatlyktorna hann tändas. Hindrar regnet er från att gå ut?
 

Martina Haag

Bildresultat för martina haag

Helen Martina Haag, född Uusma den 9 juni1964 på Lidingö. Hon är en svensk författare, krönikör och skådespelare. Martina Haags syster är illustratören och läkaren Bea Uusma och hennes pappa kom till Sverige som flykting från Estland! Martina Haag har också fyra barn tillsammans med programledaren Erik Haag, men paret skilde sig för två år sedan. Martina Haag scendebuterade redan som sjuåring på Sagateatern efter att ha gått på Calle Flygare Teaterskola. År 1995 var Martina Haag med och spelade i Älskar, älskar inte som är en dramafilm i regi av Mikael Hylin. Efter det har hon varit med i många andra filmer också, bland dem Adam och Eva och i den senaste filmen faktiskt en roman, Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) som hon själv skrivit år 2005. Den filmen kom ut år 2007! Martina Haag tävlade tillsammans med sin dåvarande make Erik Haag i programmet På Spåret år 2012 och vann alltsammans!

Bildkälla: http://www.athenas.se/foerelaesare/martina-haag


Om jag kunde drömma/Liv och död: Jubileumsutgåva och Netflix

Konstigt nog har jag flera böcker som har legat länge och väntat på att få läsas. Hur blir det så? Det här är en sådan bok och just den kan få vänta ett tag till. Minns ni att Stephenie Meyer gav ut en jubileumsutgåva av Twilight för något år sedan? Jubileumsutgåvan innebar att författaren hade skrivit om första boken, Om jag kunde drömma och karaktärerna hade fått byta skön. Va? Som sagt så har jag inte läst boken och inte heller förstått detta förrän nu. Det blir helt enkelt en mänsklig tonårskille som möter en kvinnlig vampyr! Kvinnliga vampyrer kan ju vara väldigt coola så jag undrar om lite försiktiga Bella blir den coola tjejen nu, eller kanske cool men häftig? Det behöver heller inte vara så utstickande. Ja, förstår ni mig? Nu blev jag plötsligt nyfiken och jag som tänkte att jag skulle vänta med denna till sist då jag redan läst hela serien. Anledningen till att jag nu tog upp Twilight också var att jag för ett tag sedan fick se att Netflix äntligen publicerat alla delarna av filmen! Jag var och såg någon av de sista filmerna på bio med en dåvarande vän och det trots att jag inte följt alla filmerna. Haha, men den visade sig bra. Efteråt fick jag snällt ta tag i att se all filmerna för att förstå handlingen fullt ut. Min favoritfilm av alla Twilight-filmerna måste ändå vara första filmen. Den är något speciellt!
 
 

Lär vara färdigt till jul... (förhoppningsvis)

Hej! Hår mår ni idag? Jag försöker alltid ta en ny vecka på bästa sättet och jag lyckas ofta ta början på veckorna riktigt bra. Igår (måndag) satt jag och skrev två sidor på nuvarande berättelsen och idag skrev jag ytterligare tre. Imorgon ska jag sätta mig ner och skriva fyra sidor till! Jag gillar när man kommer igång med något på det här sättet, då går det oftast också bara åt det bättre hållet. Igår rättade jag och mamma ett långt kapitel i "Drömmar blir verklighet", närmare bestämt kapitel 8. Av typ 50 sidor är nu 13 och (nästan en halv) sida rättad. Lägg därtill att jag kommer ha en del att rätta igenom efteråt också, sedan ska det rättas igenom en sista gång. Hm, efter beräkning lär jag, om jag har tur, få dela berättelsen med er till julen. Jag längtar så mycket till att dela med mig av "Drömmar blir verklighet" här och på Wattpad. Dessutom har jag också kommit fram ju mer jag skriver på nuvarande projekt att jag vill skriva ännu mer fantasyinspirerade berättelser! Nog om mina berättelser, det går framåt som ni hör. Något som också går framåt är andra delen i Outlander och nu har jag lite mindre än 200 sidor kvar, vilken jag väl planerar att läsa ut helst innan fredag. Boken som egentligen skulle lämnats tillbaka i söndags. Är lite småstressad över det, men jag vill väldigt gärna läsa ut någonting som jag har börjat på. Jag har nog också kommit fram till att jag ska läsa en kortare bok nästa gång och vilken? Det tror jag mig nog veta redan nu! Jag ska sätta mig ner ett tag med Outlander nu, sedan ska jag ta mig en promenad. Resten av kvällen kommer jag troligtvis varva läsning och cello! Jag måste säga också att jag ändå älskar när olika projekt drar ut på tiden, ju längre tid desto bättre. Eller hur?

Outlanderserien 1, Främlingen - Bokrecension

Diana J. Gabaldon föddes den 11 januari år 1952. Hon är en amerikansk författare som är mest känd för sin bokserie Outlander. Det finns åtta böcker i serien, utöver spinoff-serien Lord John. Böckerna handlar om Claire Beauchamps och Jamie Frasers äventyr i 1700-talets Skottland. Jag har sett första säsongen av Outlander men jag har däremot inte läst någon bok ännu, vilket jag har kommit underfund med att jag väldigt gärna skulle vilja göra. Skådespelarna som spelar Claire och Jamie i filmerna är Sam Heughan och Caitriona Balfe. Duktiga skådespelare! 

Åh, jag tycker alltid att det är en utmaning att göra bokrecensioner på böcker som blivit väldigt stora, kända. Förstår ni mig? Men, troligtvis går det väl bättre ju mer man tyckte om boken. Och tyckte om den här boken det gjorde jag! Jag såg faktiskt första säsongen av Outlander innan jag bestämde mig för att läsa böckerna med Caitriona Balfe och Sam Heughan i huvudrollerna. Serien var ärligt talat bättre enligt mig. Boken var väldigt lång och seg emellanåt, det tog ett tag för mig i alla fall att läsa ut den. Jag gillade nog mittendelen bäst, sedan i slutet gick det lite för fort för att hänga med tycker jag. Outlander tar sin början år 1945 i Inverness som ligger i Skottland. Det är också i Skottland som större delen av första boken kommer att utspela sig i. Claire Randall och hennes make, Frank Randall har precis återförenats efter andra världskrigets slut och är nu på sin andra smekmånad för att komma varandra närmare igen. Paret bor på Fru Bairds pensionat, passar på att se många sevärdheter i Skottland tillexempel Great Glen vid Loch Ness och Frank Randall är väldigt intresserad av att släktforska. Claire och Frank har det helt enkelt väldigt trevligt! Claire ägnar mycket av sin tid till att samla växter och det är i samband med det som hon hittar en märklig växt vid en grupp stående stenar uppe på kullen Craigh na Dun. Claire letar upp den märkliga växten hon hittade vid Craigh na Dun och så nästa dag så bestämmer sig Claire för att försöka åka dit och plocka upp hem blomman. Medan Claire går omkring där uppe på kullen inser hon att hon hör ett konstigt surrande från stenarna och går av nyfikenhet ännu närmare vilket gör att ljudet blir bara blir starkare. Allt händer så snabbt sedan och Claire svimmar av och vaknar upp lite yr och illamående. Claire försöker ta sig ner från kullen och tillbaka till bilen men hon går istället vilse i en stor skog, dessutom hör Claire ljud av vad hon tror är en rekonstruktion eller en filminspelning. Rätt var det är när Claire alldeles förvirrad vandrar omkring där så stöter hon ihop med kapten Jack Randall, som är Franks farfar sex generationer tillbaka. Såklart tror ju Claire från början att det är hennes make Frank Randall men det går upp ganska så fort för henne att det inte är det. Till slut blir Claire räddad av en skotte som tar med henne till sitt gäng som för tillfället håller till i en stenkoja. När männen frågar Claire vad hon heter bestämmer hon sig fort för att använda sitt flicknamn, Claire Beauchamp svarar hon alltså. Det är nu Claire för första gången träffar Jamie. Jamie som först inte gjort ett knyst ifrån sig men när männen vänder blickarna och uppmärksamheten mot honom får de reda på att hans arm är ur led. Det blir Claire som har erfarenhet sedan sin tid i brittiska armén under andra världskriget som sjuksköterska som får ta hand om den unge skotten Jamie under deras resa till sitt hem, slottet Leoch, sätet för MacKenzieklanen. Väl framme vid slottet Leoch får Claire träffa deras laird, Colum ban Campbell MacKenzie som frågar ut Claire om vem hon är. Tja, alla undrar såklart vem hon egentligen är? Claire hittar ett brev som Collum håller på att skriva och förstår att året är 1743. Claire har alltså förflyttats i tiden 200 år genom stenarna. Hur det nu är möjligt? En längre tid får Claire arbeta som läkekvinna vid slottet och hon får faktiskt vänner vid slottet tillexempel Geilie Duncan. Det sägs att Geilie Duncan är en häxa, men i så fall en väldigt trevlig enligt Claire. Claire blir kallad för Sassenach en engelsk kvinna som inte tillhör den skotska höglandskulturen. Fast det är klart att man skulle bli rastlös av att vara fast på ett och samma ställe, dessutom i en helt annan tid. Och Claire gör faktiskt flera försök att rymma, men misslyckas. Men så tar Dougal (lairdens bror) med Claire och även Jamie på den årliga skatteinsamlingen på MacKenizieklanens landområde. Plötsligt vill kapten Jack Randall prata mer med Claire för han undrar såklart fortfarande vem hon egentligen är? Claires enda räddning från mannen, Jack Randall är att gifta sig med någon och bli till en skotsk kvinna genom detta äktenskap. Hon vägrar blankt. Det går dock upp för Claire att det här verkligen är hennes enda räddning, så därför går hon till slut med på att gifta sig med Jamie. Jamie som också har ett pris på sitt huvud. Än en gång återvänder Claire till stencirkeln men istället går hon rakt i händerna på kapten Jack Randall och Jamie får komma och rädda henne. När Claire och hennes vän Geilie Duncan blir anklagade för häxeri så for Jamie komma till undsättning och lyckas rädda Claire. Tiden Claire och Geilie Duncan tillbringar tillsammans när de båda är anklagade för häxeri får Claire att inse att också Geilie Duncan kommer från framtiden! Jamie ber Claire om att förklara allt ihop för honom den här gången och han är både en aning skeptisk och vet inte riktigt vad han ska tro när hon äntligen berättar sanningen för honom. Claire berättar för Jamie att hon kommer från framtiden och även om Jamie kanske inte vill det så tar han ändå med henne tillbaka till stenarna för att hon ska kunna komma tillbaka till sin tid och sin make Frank. Fast vid det laget har Claire blivit alldeles för fäst vid Jamie så i solnedgången kommer hon tillbaka Jamie. Jamie tar då med sig Claire till sitt hem, Lallybroch där Claire bland annat får träffa Jenny, Jamies syster. Under ett tag har de det väldigt bra på Lallybroch men det visar sig inte bli långvarigt. Jamie blir tillfångatagen och ett datum för hängning blir satt. Han hålls fången vid Wentworth-fängelset där också, oturligt nog, den sadistiska Jack Randall befinner sig. När Claire lyckas rädda Jamie är han illa skadad, både av många sår och brutna ben, men också av alla minnen med Jack Randall. Ett tag verkar det som att Jamie inte kommer klara sig men Claire kämpar och de övervinner det tillsammans. Första boken slutar med att man får veta att Claire blir gravid och tillsammans tar paret sig till Frankrike.

Jag tycker boken var väldigt spännande, speciellt mittendelen och det var nog också den delen som jag kom in i boken som bäst. Början var lite seg och i slutet tyckte jag själv att det gick lite väl fort kanske, vilket gjorde det svårare att hänga med i svängarna då. Jag har hört att första boken ska vara den bästa, men jag är väldigt sugen på att så småningom läsa hela serien! Miljön som boken utspelar sig, alltså Skottland, verkar vara en fantastisk plats och jag skulle gärna vilja åka dit någon gång. Jag tycker att boken lämpar sig för tonåringar och vuxna, hm, framförallt vuxna skulle jag kanske säga efter att ha läst vissa delar. Jag kan nog i alla fall konstatera att jag gillade första säsongen av Outlander (som film alltså) bäst!

 En hel del av min inspiration och hjälp till att skriva ihop den här bokrecension kommer från länken nedanför. Men jag försökte att göra mitt eget utav det i alla fall och vad jag tycker om boken!

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A4mlingen_(roman_av_Diana_Gabaldon)


SHADOWHUNTERS SEASON 2 TRAILER

OMG! Jag känner att jag nog har blivit en aning beroende av Shadowhunters. Böckerna som jag älskade och första säsongen jag följde varje vecka. Clary och Jace, det perfekt paret! Måste jag nämna också att jag följer Shadowhunetrs officiella Instagramkonto? Nä, trodde väl inte det. Häromdagen kom trailern för säsong 2 ut och jag skulle väl inte säga att det är en av de bästa trailers som jag har sett. Fast vad gör det? Jag är så sjukt taggad på säsong 2! Kanske extra taggad också eftersom att jag vet hur böckerna är och efter första säsongen så hoppas bara att andra säsongen blir ännu bättre. För det är ju faktiskt så det ska vara! Det kom ju ut en film på första boken år 2013, The Mortal Instruments: City of bones men vad jag har förstått så blev den inte alls lika populär och man gjorde aldrig någon uppföljare. Jo, det jag skulle komma fram till vara att filmen nu finns ute på Netflix. Jag såg den för ett tag sedan nu och jag kan säga att filmen inte fick lika högt betyg här hemma som serien. Alltså, jag hoppas på det bästa med säsong 2 av Shadowhunters! Gillar ni serien lika mycket som jag? Annars har ni nog hamnat lite fel skulle jag tro...

Vissa dagar är produktivare!

Igår hade jag just en sådan dag då jag kände mig väldigt produktiv när jag gick och la mig. En bra måndagskänsla, eller vad säger ni? I helgen hann jag fixa till en schema för en del av hösten här på sidan. Tänker att jag ska planera in mer vid höstlovet ungefär och sedan kan jag ju alltid få fler idéer under tiden. Jag kan säga att det kommer att bli lite filminlägg här, fast filminlägg som har med böcker att göra. Om ni inte förstår mig nu kommer ni att förstå när det kommer upp! Igår skrev jag in det sista på datorn på berättelsen jag jobbar med just nu. Ett av veckans mål är sitta ner och skriva vidare! När jag satt och skrev in kände jag vid ett tillfälle att jag inte var riktigt nöjd med någon del. Hm, vi får helt enkelt se. Jag ska inte stressa med berättelsen och den kan allt jobbas om vid något tillfälle. Själv så tycker jag ju att har utvecklas i skrivandet men det är okej att ha dippar också. Och igår så hann vi äntligen sitta ner och rätta två kapitel av Drömmar blir verklighet, del 3 vilket kändes väldigt bra att komma vidare med. Jag hoppas verkligen att det kan fortsätta att gå framåt i rättningen så att det blir klart till julen för jag längtar så in i hoppsan efter att dela resultatet med er! Under gårdagen och även i söndags satt jag och jobbade med en bokrecension på första Outlander boken som kommer upp i helgen. Nu ska jag ta tag i att skriva om en författare! Vad tycker ni om bilden förresten? Det var en sådan där fin höstdag som det kan vara så här års och det är rätt så härligt att se dem bilderna dagar som denna då det är färglöst och grått ute. Dessa dagar blir man bara sugen på att läsa, tillexempel läsa vidare i Outlanderserien, Slända i bärnsten. Må bäst så hörs under veckan!
 

Oktober och planering!

Jag har suttit och skrivit in berättelse på datorn en stund innan jag skriver det här. Jag har lite kvar men jag tänkte att jag ska försöka att ha som mål att få det klart under veckan. Det har inte blivit någonting mer med det roliga som jag skrev om i torsdags. Tja, det kanske mer är ett långtidsprojekt så vi får väl se när jag uppdaterar mer om det! Annars så har jag planer på att jobba ihop en planering om vad jag ska dela här under hösten, november/december kanske. Jag får se hur lång jag kommer - men det ska jag först jobba med i helgen. Nu ska jag sätta mig och läsa et par sidor ur Outlander och troligtvis ta en kanelbulle. Det låter som en alldeles perfekt kväll tycker jag!
 

Cress, The Lunar Chronioles - Marissa Meyer

Marissa Meyer är en amerikansk författare som föddes den 19 februari år 1984. Författarens debut kom den 3 januari 2012 då hon släppet boken Cinder som är den första boken i ”The Lunar Chronicles”. Det finns fyra böcker i den serien.

Jag har läst Cress som är den tredje boken i ”The Lunar Chronicles”. Jag lyckades aldrig förstå riktigt vilken karaktär huvudpersonen speglar när jag läste. Någon med långt hår?  Men det ska i alla fall vara Rapunzel.

Bokens huvudperson heter Cress. Boken utspelar sig mycket i framtiden och i rymden, antingen i Cress satellit eller på skeppet Rampion där Cinder och hennes vänner befinner sig. En stor del att mitten i boken utspelar sig också i Afrika.

När Scarlet tas till fånga får man läsa om hur det går för henne också på Luna vilket är spännande att läsa om då man inte hört om det så mycket tidigare. Doktor Erland, som från början arbetade på Luna, tänker också mycket på sitt förflutna.

Det var Cress som från början varnade Cinder om att kejsare/prins Kai inte fick gifta sig med drottning Levana. Hon har varit fånge i en satellit sedan barnsben och arbetar som hacker åt Lunas drottning. Det är t ex Cress som har sett till så att alla rymdskepp ser ut att vara försvunna vilket gör så att lunariska skepp kan flyga in i jordisk atmosfär. Cinder, Thorne, Scalet och Wolf, är ute i rymden och planerar för fullt hur det ska gå vidare. De måste på något sätt gå att hindra Kais och drottnings Levanas giftermål ju. Cinder tränar för fullt på sin lunariska gåva tillsammans med Wolf, men det går sådär när de övar. Blir det egentligen bättre är frågan?

Huvudpersonen Cress brukar föreställa sig att hon är en prinsessa i nöd, och undrar när någon skall komma och hjälpa henne. Så en dag tar Cinder och hennes vänner kontakt med Cress. De bestämmer sig för att försöka rädda Cress, vilket några är en aning skeptiska mot. Hur ska det gå? Räddningsförsöket går inte som planerat och det slutar med att gruppen splittras. Scarlet blir tillfångatagen av drottningens undergörare och Wolf blir skadad i samband med det. Thornes uppdrag blir att rädda Cress och han lyckas faktiskt med det, men det slutar ändå med att de båda faller snabbt mot jorden. Cinder lyckas tillsammans med undergörarens pilot (som hon kanske kan lita på?) ta sig till Afrika med en skadad Wolf. Hur ska han reagera när han får höra att Scarlet är borta? I Afrika träffar Cinder doktor Erland igen som manar på henne att så snabbt så möjligt rädda världen! När Cinder plötsligt träffar Thorne och Cress får hon reda på att Thorne har blivit blind.

I slutet av boken måste Cinder dock än en gång lita på sina vänner när hon har lyckats få ihop en plan på att hindra giftermålet. Wolf går endast med på planen för att han ska kunna rädda sin Scarlet så snart så möjligt! Och Cinders plan hänger verkligen på vännerna, om någon backar ur funkar den inte. Planen som går ut på att tillfångata kejsare Kai. Så hur kommer det gå?

Cress var ganska så bra men seg emellanåt. Cinder och Scarlet har jag gillat bäst hittills! Jag älskar fortfarande hela serien som helhet. Wow!  Jag tycker att alla ungdomar ska läsa den här boken!


RSS 2.0