Längesedan, eller?

,
Åh hej! Det känns som att det var länge sedan, evigheter sedan som jag skrev. Jag hade egentligen tänkt att jag skulle skriva om en ny författare i helgen, men det glömde jag bort. Skriva om författare tänker jag alltså lägga till på min lista i saker att göra den här veckan. Annars då? Under de senaste tre dagarna har jag skrivit på berättelse för första gången på länge också. Skrivit på en del som jag dessutom blev ganska så nöjd med, alltid går det ju upp och ner - men det verkar som att det lutar åt det bättre med den här delen av berättelsen. Jag ska fortsätta författa snart! Jag satt också och studerade I det goda Tavlor, resor, ras av Katarina Frostenson för några dagar sedan. Jag tar lite i taget men sådär i januari så ska det nog dyka upp lite mer om Frostenson. Idag funderade på att fixa till december här på skrivbloggen, fast hm... Å andra sidan vill jag nog skriva det mesta live så vi får helt enkelt se. Roligt är det i alla fall att sätta sig här och skriva några rader efter några dagar då det gått bra. Jag är väldigt sugen på att rätta vidare på "Drömmar blir verklighet, Del 3" den här veckan också - min längtan efter att dela berättelsen med er stiger för varje dag. Fast, resultatet ska vara ordentligt, punkt slut. Ha det bäst så hörs vi snart igen!
 

Serier i min bokhylla! (Del 2)

Äntligen en del två i "Serier i min bokhylla". Det väntas även en liten del 3, fast den lär bli lite kortare, jag lovar. Funderar dock på att fixa till det först fram till januari. Vad tycker ni? Så länge kan ni ju fundera vidare över dessa böcker. Mitt mål med denna serien är att ni ska hitta lite ny inspiration, hitta någon ny bok. Blir ni kanske lite sugna på att läsa någon bok? Nä, jag ska inte prata bort det här. Hoppas att ni gillar videon!

Skriva berättelse?

´Detta gråa väder som kom tillbaka. Kan vi inte få mer fin och mysig vinter? Bara lite till... I helgen tog jag promenad vid Långholmen och solen den lyste i vattnet och det glittrade. En vacker stund som jag kände att jag ville föreviga. Jag har äntligen lyckats skriva ihop en liten text om Katarina Frostenson som jag längtar efter att dela med er vid något tillfälle. Nu vill jag leta upp lite fina dikter också så jag ska sätta mig en stund någon gång under veckan och leta upp något, kanske med lite varmt te som sällskap. Mitt nya mål är väl att ta tag i skrivandet under veckan och en lång lässtund skulle inte vara dum. Men okej, det känns i alla fall som att allt är på G vilket är en bra känsla så här innan jul också. Vad ska ni hitta på den här veckan?
 

Världen efter, Susan Ee - Bokrecension

Susan Ee är författaren till Penryn och tidernas slut-trilogin. Jag har läst första boken också och den överträffade mina förväntningar. Sam Raimi kommer att göra film av första boken, Änglafall. Han ligger tillexempel bakom Spider Man-filmerna.
 
Jag sa att första boken överträffade mina förväntningar. Handlingen i Änglafall var ju kortfattat att Penryns lillasyster Paige blev tillfångatagen och Penryn letade efter henne. Världen efter tar vid där första boken slutar. Vilket jag tror att jag gillar? Allt börjar med att Penryn befinner sig i knäet hos sin mamma i en pickup. Alla tror fortfarande att hon är död. Fast, Penryn är ju bara förlamad efter giftet från en skorpions gadd. Under bilfärden blir Penryn helt återställd och till slut måste hon röra på sig, så Penryn sätter sig upp. Alla blir väldigt förvånade, eller förvånade kanske är ett lite för svagt ord. Men föreställ er hur man skulle känna om någon plötsligt återuppstod från de döda. Paige har förvandlats till något, något som hon inte var tidigare, efter att hon hållits fången. Vad har Änglarna egentligen gjort med Penryns syster? Till slut kommer de fram till en tegelbyggnad som en gång i tiden varit en skola och skolan hette Palo Alto High School, dock oftast bara kallad för Paly High. Det är motståndsrörelsens läger. Penryn och hennes familj får sova i en historiesal på skolan. Det är alltså den här platsen som blir deras nya hem… Paige är hungrig men det är svårt att veta vad hon vill ha för mat. Penryn undrar hela tiden vad de Änglarna gjorde med henne syster? En dag är det några killar som ger sig på Penryn men Paige kommer till hennes hjälp, hon är ett morrande töcken som kastar sig över männen (står det i boken). Paige verkar brinna av hämnd och hunger? Ett tag senare får Penryn se sin syster kämpa under ett träd, rep är knutna kring systerns hals, handleder och vrister. Precis som ett vilddjur man lyckats fånga in. I samma veva så bestämmer sig en flock bevingade män med skorpionstjärtar att attackera och vild panik utbryter i gänget som samlats kring Penryn och hennes galna familj. Mitt i all uppståndelse så försvinner Pagie bort i skogen. Penryn måste än en gång leta upp sin syster.
Just den här handlingen tycker jag själv påminner mycket om förra boken, att Penryn måste leta upp sin syster. Paige går ju iväg frivilligt denna gång, men nja, lite för likt där. Jag tycker allt att det kunde varit en lite större skillnad.

Världen efter slutar i vilket fall som helst på ett fint sätt tycker jag. Penryn har återförenats med Raffe, som håller henne i sin famn när de flyger i takt med en skorpionsvärm. De flyger dit svärmen för dem. Bredvid åker Pagie på det som återstår av Beliel. Och Raffes gamla vingar är såklart med!

Jag tyckte om slutet bäst tror jag, då när Penryn och Raffe äntligen återförenas. I första boken var han ju med i hela boken, här fick Raffe vara med i slutet. Kanske en lite för lång inledning innan själva handlingen drog igång. Som med en hel del andra serier
så var helt enkelt första boken bäst. Men, hela serien är grym och jag ser framemot att läsa sista boken i trilogin om Penryn och tidernas slut också!

 

Skådespelare och karaktärer - Mera film!

Ni vet när man lyckas förmedla en karaktär på ett bra sätt? Självklart hänger det också på skådespelarna! Kolla här, jag har flera exempel på vad jag menar - Harry Potter som man dessutom gjorde 7/8 (sista delen var uppdelad i två) filmer av. När jag läser böckerna så får jag en bild utav skådespelarna, och också kanske att man får en bild av hela filmen när man läser. Det måste vara ett av de bättre exemplen! Men har ni tänkt på att man också kan ta bort scener och karaktärer ur böckerna när man gör film utav det för att det inte ska bli för långt? Jag förstår det, men i Cirkelns fall tycker jag att det var ett misstag. Sedan kan man också göra detta på bättre och sämre sätt. Men jag gillade filmen i vilket fall som helst! Shadowhunters gjorde man ju en film på från början, The mortal instruments: City of bones, men den filmen fick ingen fortsättningen då det inte blev så framgångsrikt. Däremot serien Shadowhunters på Netflix! Det är så jag föreställer mig karaktärerna i böckerna nu, Clary med det orangea håret och Jace som nästan är lite snygg. Om nu Hanna skulle uttrycka sig så. Jag har aldrig varit den tjejen som pekat ut snygga killar från filmer. Magnus Bane och Alec Lightwood var fullträffar! Förstår ni nu vad jag menar? Jag skulle vilja göra en filmtrailer eller en film utefter vad jag får upp för bilder när jag läser en bok. Det skulle vara något roligt! Och troligtvis en bra övning också? Jag ska söka upp fler bra exempel på det här, det är både något spännande och intressant att tänka på. Kanske kan jag hitta någon film som lyckats dåligt med att förmedla en bokkaraktär - jag kanske har en helt annan bild?

En vacker vinter och Katarina Frostenson

Vintern som var så vacker. Nu har det varit grått och ganska så slaskigt ute i någon dag, inspirationen sjunker lite i detta väder. Hoppas att den fina vintern kommer tillbaka till december! Jag har en promenad som jag skulle vilja ta innan det blir helg. Vill verkligen komma igång igen med fotoäventyr under veckan, som jag var så bra på för något år sedan. Både för att det är roligt men också för att jag känner att jag mår mycket bättre av det. Jag sitter här och lyssnar om och om igen på en jättefin cover av Hallelujah. Vila i frid Leonard Cohen <3 Minns inte riktigt vad jag skrev senast, men jag har äntligen lyckats planera ihop en ganska spännande sista tid av året. Jag har inte skrivit berättelse på ett tag nu och jag vet inte riktigt hur min skrivinspiration ligger just nu, på grund av vissa anledningar. I slutet av förra veckan lyckades jag äntligen få till två bokrecensioner, vilket jag skrev om. Jippi! Ju mer man gör något, desto bättre blir det - övning ger färdighet med andra ord. Veckans mål är att börja skriva om Katarina Frostenson. Tänkte även hitta en fin dikt att av Katarina Frostenson att publicera på @ord_guld (Instagram). Det är så kul att skriva om en person, eller skriva en bokrecension och inte bara samma typ av texter hela tiden. Vem vet, kanske behöver jag byta av lite just nu? Men snart så ska jag börja ta tag i berättelseprojekten också. Vi hörs senare under veckan!
 

En början på bokrecensioner!

Hej fina vänner! Jag har inte orkat skriva berättelse på ett tag av några anledningar men idag har jag äntligen lyckats vara lite mer produktiv. Jag har tagit tag í en bokrecension, som nu visserligen blev sådär. Kan nog vara en av mina sämsta bokrecensioner då det kändes väldigt opersonligt. Ja, jag vet inte riktigt? Men jag hoppas att ni ändå tyckte om den. Imorgon ska jag skriva ihop bokrecension nummer två och även ta en lång promenad. Kanske lyckas jag också göra något med någon berättelse? Jag har även en plan på att börja tänka på närmsta veckornas inlägg här. Vad ska jag skriva om egentligen? Jag vill också skriva en till sak: Ta vara på livet och njut av varenda ögonblick. Gör varenda dag till något nytt, krama varandra och ta hand om varandra för man vet aldrig när det kan ta slut. Enkelt: Lev livet. Från och med idag fick jag ett ryck, jag vill leva ett bra liv och skapa minnen varje vecka. Jag vill göra något varje vecka som jag kan vara glad och nöjd över. Skapa minnen, och jag vill kanske inte sitta vid datorn varenda kväll och varje helg. Det tåls att ha i huvudet. Livet är värt att göra något åt, för din skull och för andras. Man vet aldrig när det kan ta slut, för det kan ta slut fort, hastigt. Från och med idag ska jag tänka på det och jag hoppas att ni också tänker på det!
 

Outlanderserien 1, Slända i Bärnsten - Bokrecension

Diana J. Gabaldon föddes den 11 januari år 1952. Hon är en amerikansk författare som är mest känd för sin bokserie Outlander. Det finns åtta böcker i serien, utöver spinoff-serien Lord John. Böckerna handlar om Claire Beauchamps och Jamie Frasers äventyr i 1700-talets Skottland. Jag har sett första säsongen av Outlander men jag har däremot inte läst någon bok ännu, vilket jag har kommit underfund med att jag väldigt gärna skulle vilja göra. Skådespelarna som spelar Claire och Jamie i filmerna är Sam Heughan och Caitriona Balfe. Duktiga skådespelare! 

Nu var det ett tag sedan som jag läste den här boken, men här kommer äntligen en liten bokrecension!Claire är tillbaka i Skottland med tillsammans med sin dotter Brianna efter att Frank har gått bort. När Claire berättade allt för sin make Frank bestämde dem att Claire skulle få berätta hela historian också för Brianna, men det först när Frank inte fanns längre och kunde vara Briannas far. Så, nu när Claire är tillbaka på platsen där allt hände funderar hon på hur, när och om hon ska börja tala om allt. Kommer Brianna ens tro på sin mamma? Frank är ju Briannas pappa! Claire och dottern Brianna får många trevliga dagar och utflykter trots allt. Dem träffar på Roger Wakefield (Kyrkoherdens, som också är död vid det här laget, son). Roger och Brianna blir genast väldigt förtjusta i varandra. Medan Claire funderar på hur hon ska berätta alltihop för sin dotter så åker Roger och Brianna på utflykter tillsammans. Claire ber också Roger om att ta reda på vad som hände vid Culloden och hur många som överlevde. Men så en dag, efter att ha upptäckt Jamie Frasers gravsten på en övergiven kyrkogård måste Claire slutligen berätta allt som hände, kanske inte egentligen precis på det sätt som hon hade velat. I alla fall, så börjar här en lång berättelse (återblick) i boken om vad som egentligen hände efter att Claire och Jamie lämnat det trygga Skottland. Man får läsa om tiden i Paris – den här tiden börjar med att Claire övertalar Jamie om att de ska göra allt som står i deras makt att stoppa det jakobitiska upproret, och slakten som följer och efter att de fått reda på att Charles Stuart försöker få pengar från den franska kungen, Ludvig XV, reser de till Paris. I Paris lever Claire och Jamie ett helt annat liv än i Skottland, faktiskt en ganska så lyckligt liv. Claire har berättat för Jamie att hon är gravid och familjen är glada. Dock brinner fortfarande Jamie av hämnd mot Jack Randall, som alla tror är död. Så när plötsligt dyker upp får alla en Claire och Jamie en chock. Paris-delen av boken avslutas med att Jamie utmanar Randall i en duell i Bois de Boulogne. Trots att han har lovat Claire att skona Randalls liv för att rädda Frank. Claire tar sig dit, trots att hon just då mår väldigt dåligt, och ser hela duellen. Men hon är alltför rädd för att skada någon, så hon säger inget. Claire mår som sagt väldigt dåligt och efter denna händelse så visar det sig att Claire har förlorat sitt och Jamies barn och hon tas till l'Hôpital des Anges, där de tror att hon inte kommer att överleva. För Jamies del: Han spärras in i Bastiljen för att ha duellerat. Här går boken över till Skottland 1745 och upproret – Claire återhämtar sig från sitt missfall och lyckas (ganska snyggt ändå) få ut Jamies från fängelset. Men ett av villkoren är att dem måste resa tillbaka till Skottland. Denna del avslutas med att Jamie skickar tillbaka Claire till sin tid, genom stenarna. Claire som vid det laget har blivit gravid igen, alltså Brianna. I slutet av boken får man veta att Roger lyckats forska fram att Jamie inte dog vid Culloden och även orsaken till att Claire ville att Roger skulle vara närvarande när hon avslöjade sanningen om Briannas far.

Jag skulle beskriva Slända i bärnsten som en mer historieberättande bok, vilket äf intressant. Jag tyckte dock vissa gånger att boken var väldigt seg. Men som helhet så tyckte jag om boken, nej, än så länge så tror jag inte att man kan tröttna på Outlander. Jag är så sugen på att fortsätta läsa serien vid tillfälle! Boken lämpar sig för ungdomar och vuxna skulle jag säga.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Sl%C3%A4nda_i_b%C3%A4rnsten

 

Berättelser på ett tema? Tävlingar!

Det roliga med att jag sitter här och skriver det här idag är att jag skrev något liknande för ungefär ett år sedan. Nu ett år senare har jag inte kommit vidare med det som jag då ville. Jag har skrivit en berättelse på temat Vatten, det är en berättelse som jag tänker mig omarbeta en hel del någon gång i framtiden. Slutet är väldigt märkligt... Det här med att skriva efter ett redan bestämt tema. Själv så är jag väldigt dålig på att börja ett skrivprojekt med att skriva vad det ska handla om. För mig är det alltid så att när jag skriver kommer jag på medan jag skriver. Sedan kanske resten finns inne i huvudet och så plockar jag fram det nästa gång jag fortsätter skriva. Så, om jag skulle börja med att skriva ett första utkast så skulle det ändå bli helt annorlunda i slutänden, helt fel helt enkelt. Klart, med övning så skulle jag tro på idéen! När jag skrev novellen på tema Vatten kände jag i vilket fall som helst att jag gärna ville göra mer sådant, skriva efter ett redan bestämt tema. Kanske inte vara med i en tävling men ändå skriva efter temat. Jag tror att om jag skulle jobba med de en längre period så skulle jag nog kunna utveckla mitt skrivande ännu mer, vilket jag vill. Något skulle vara att inleda nästa år med att hitta en novelltävling på ett spännande tema och börja skriva! Fast risken finns fortfarande att jag skulle sitta här och skriva det här inlägget nästa höst också... Här är några peppande länkar som jag hittade på en del novelltävlings tips: http://www.annahellqvist.com/novelltavlingar/ och http://tidningenskriva.se/category/tavlingar/ ! Jag blev själv mest nyfiken på länken från Tidningen Skriva!

Varför ska man gå till biblioteket?

Redan idag vill jag göra ett tillägg med en ny video! Varför ska man gå till biblioteket egentligen? Och ja, jag skulle jättegärna vilja prata mer om bibliotek. Vilka bibliotek finns det egentligen? Vilket ska man gå till osv... Det tåls kanske att fortsätta på ämnet vid ett bra tillfälle. Ni får ha det jättebra så hörs vi senare under veckan med nya spännande inlägg!

Vintern som kom och videor på G!

Hej! Men vilket vinterlandskap vi har fått nu, ute ligger det ett vitt täcke och idag vaknade jag upp och såg att snön fastnat på träden också. Mysigt! Jag hoppas att vi får en vit julafton detta år. Okej, det är ett tag kvar men jag kan faktiskt inte hjälpa att jag börjar tänka på julen när vintern kom. Är ni likadana som mig, haha? Under lovet skrev jag ju ihop ett litet inlägg om höstplaner, om vad jag ville göra. Nja, jag har inte hunnit lika mycket som jag ville. Under de senaste dagarna har jag blivit äntligen blivit färdig med lite videos som ni kommer märka kommer upp under de närmsta veckorna. Veckans mål är att ta tag i bokrecensioner och även börja skriva på berättelse igen. Kanske även hinner rätta lite? Senare under veckan ska jag försöka uppdatera mer om hur det går. Känner att jag vill komma ut under eftermiddagen idag och ta en vinterpromenad, samla lite ny inspiration inför eftermiddagen. Låter ju nyttigt! Har ni också fått vinter förresten?
 
 

Höstplaner/Höstlovsuppdatering

Jag hade tänkt att för några dagar sedan gör ett inlägg om vad jag har gör höstplaner eller höstlovsplaner. Vad jag helt enkelt vill hinna med snart! Först och främst har jag några videor som jag skulle vilja ta tag i den här veckan och spela in. Sedan har jag två bokrecensioner att göra och så skulle det vara lite kul att skriva om Katarina Frostenson som tilldelades Nordiska rådets litteraturpris. Mina två sista mål är att komma vidare i redigeringen av "Drömmar blir verklighet" och skriva vidare på nuvarande bokprojektet. Tja, så lite roliga idéer har jag minsann... Vi får väl se vart det landar!
 

RSS 2.0