Nyårshälsning - Gott nytt år!

Idag vill jag bara kika in här och önska er alla ett Gott nytt år! Hoppas att ni får en bra och mysig nyårsafton i gott sällskap. Så ses vi igen år 2017. Bevara minne, njut av ögonblick. Spara. Längta till saker, men inte för mycket. Gott nytt år 2017!
 

Julklappsböcker 2016


Jungfrustenen och inspireras av världen!

Nu i dagarna mellan julafton och nyårsafton hinner jag skriva en del på berättelse. Sedan är det nog också så att om man börjar skriva en dag en dag och sedan fortsätter i flera dagar kommer inspirationen flödande som en storm. Jag är nog inte heller den enda som känner så. Idag var jag ute och tog en långpromenad med en vän i det kalla vädret. Men åh så fint vinterljus det var! Njuta! En del gånger när jag varit ute på senaste tiden har jag funderat mer över att jag vill skriva fler och bättre berättelser med inspirationen som jag får från världen, från mina promenader. Hur vinden tar tag i ett löv och hur frosten ligger vackert på alla löv. Förstår ni hur jag menar? Den inspirationen vill jag ta med mig mer in i mina berättelser! Sedan har jag fortsatt med det lilla Katarina Frostenson-projektet som jag håller på med lite då och då. Det är mysigt att sitta och jobba med ibland, något som jag egentligen vill göra mer. De senaste dagarna har jag också läst mycket på Jungfrustenen av Michael Mortimer och det lär ju bli mer ikväll. Vad läser ni just nu och vad har ni för bokprojekt just nu?
 
 

God jul!


Hej! Här kommer ett liten julhälsning från mig. Jag har tagit en julaftonpromenad och haft en mysig och lugn 24:e december hemma. Men denna dag behöver ju inte vara speciell, nä. Det viktigaste är gemenskapen, att vara tillsammans. God jul, Merry Chirstmas till er allihop från mig!
 

Glassvärdet, Victoria Aveyard - Bokrecension

Victoria är en fantasy-författare från USA. Aveyard föddes i East Longmeadow, Massachusetts. Hon blev känd för sin bok Red Qeen, eller Röd Drottning som den heter på svenska. Boken kommer också göras till en film!

På författarens egna blogg finns mer att läsa om henne: http://victoriaaveyard.blogspot.se/

Jag har läst Glassvärdet av Victoria Aveyard och det är andra boken i en trilogi. Bokens huvudperson heter Mare Barrow och man följer, och läser ur hennes perspektiv. Mares blod är rött vilket är färgen hos vanligt folk, men Mares förmåga att styra blixtrar har gjort henne till ett vapen som kungahuset försöker kontrollera. Kungahuset som består av kung Maven och Drottning Elara. I första boken läste man om Mare som kom in i kungahuset som en tjänsteflicka från början, men när hennes förmåga upptäcktes blev hon en del av kungahuset, därifrån hon sedan flydde. Hon flyr tillsammans med prins Cal (Mavens bror) och blodsvärnet. Andra boken tar vid direkt där första slutade! Mare Barrow fick en lista av sin gamla lärare och den vän som han också blev, Julian. Det var en lista över blandblod, människor som har silverförmågor trots att dem är röda. Mare och hennes allierade måste hitta dessa människor innan Maven gör det! I baksidestexten av Glassvärdet står det så här i slutet: Kommer hon att krossas av tyngden av de liv som upproret kostar? Eller har hon härdats för gott av allt svek och förräderi? Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva den här boken, förklara och skriva ihop en bokrecension. När jag söker vidare på nätet hittar jag till den här bloggen och recensionen av Glassvärdet: http://fantastiskaberatterlser.blogspot.se/2016/07/glassvardet-av-victoria-aveyard.html Och ja, man får ju följa hur Mares tankar, handlingar och val går. Hennes inre konflikter helt enkelt! Sedan skriver också bloggen om kvinnliga karaktärer – den delen gillade jag och känner att jag känner igen mig i det och förstår. Hallå, det ser man ju faktiskt ganska mycket utav i många böcker. Tyckte det var värt att upp det också, tror att ni hittar till den delen i texten. Sedan vill jag också dela den här bokrecensionen: https://bokhuset.ax/2016/08/29/glassvardet/

Men för att återgå till bokrecensionen som jag försökte skriva. Jag älskade och älskar den här serien och vill bara läsa fortsättningen, ändå lyckas jag inte skriva ihop någon fantastisk recension. En spännande, fantastisk bok och Victoria Aveyard är grym! En del gånger får man ta hjälp av andra recensioner, stort cred!! Jag kan bara säga att ni vet när man inte vill att en bok ska ta slut? Jo, men precis så mycket tyckte jag om den här. Då kanske ni förstår hur mycket jag längtar efter fortsättningen! Jag tycker att alla ungdomar och tonåringar 10-12 och uppåt ska läsa Glassvärdet.


Läsa upp berättelser? Några idéer inför januari


Lucia

Lucia firas den 13 december i Sverige och har även spridit sig till de andra nordiska länderna som Danmark, Norge och Island, och till andra platser i världen. På Lucia sjungs det sånger i ett luciatåg, ”Lucia som kommer med ljus och värme”, oftast på morgonen när det än är mörkt. Ett luciatåg består av Lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar. Dessa sjunger sånger Lucia-, Staffans- och jultema. Ibland har man också med sig fika, kaffe eller glögg och lussebullar och pepparkakor om inte publiken redan blivit bjuden innan luciatåget kommer.
Visste ni att luciafirandet också firas i delar av Italien? Fast i Italien har man ett helt annat luciafirande. Lucia som kommer med ljus och värme skrev jag – Lucia kommer från latinets lux som betyder just ljus. För oss är Lucia också inledningen på julfirandet, efter lucia och advent vet vi att julen närmar sig. Förr skulle alla julföreberedelser vara klara till luciadagen och man firade det genom att äta och dricka lite extra.
Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer. Det är även ett helgon i romersk-katolska kyrkan med ursprung från Sicilien. Lucia är faktiskt en av de få högtider i skandinaviska protestantiska länderna som är namngivet efter ett helgon: Sankta Lucia. Sankta Lucia föddes ca 283 i Syrakusa, Sicilien, Romerska riket, och dog 304 i Syrakusa. Hon var jungfru och sedermera martyr och helgon. Dagens nordiska luciafirande har i och för sig inte mycket gemensamt med helgonkulten.
Förr trodde man att den 13 december var en farlig natt. Varför? För att många övernaturliga makter var i rörelse då, till exempel att djuren kunde tala denna natt! På den tiden då Europa hade den julianska kalenderräkningen var luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia

 

Solnedgångar och hälften av "Drömmar blir verklighet" rättat...

Jag åker till Rålambshovsparken var och varannan dag nu och letar efter solnedgången. Knäpper någon bild. Är med om fina mönster och färger på himlen. Jag är kär i solnedgångar, i somras vet jag inte hur många solnedgångar som jag fotograferade. Många! Och nu verkar det som att jag börjar komma igång med dessa solnedgångsfotograferingar, om inte annat kvällspromenader igen. På bilden ser det ut som att himlen brinner över Västerbron. Ibland kommer jag in till stan lite för sent och då blir det en promenad i mörkret, fast det är lika mysigt ändå. Jag började läsa på Jungfrustenen av Michael Mortimer för några dagar sedan och jag bara läst första två kapitlena. Tror att det funnits en del minus om denna bok så vi får väl se hur min recension blir snart. Jag har alltså läst ut Glassvärdet nu och åh, egentligen ville jag inte alls att den skulle ta slut - men även en bra bok måste ju ta slut. Nu vill jag läsa den sista boken medetsamma, ja, fast det går såklart inte då det inte kommit ut ännu. Hur kommer det gå och hur kommer det att sluta? Skrev in det senaste som jag skrev på berättelsen som jag jobbar med på datorn och den har förresten fått ett namn "Meningen med allt var nog att det skulle bli vi två". Eller vi kan säga att det är ett tillfälligt namn snarare. Och så har jag äntligen lyckats rätta hälften av "Drömmar blir verklighet del 3". Jobba, jobba och jobba så ger det resultat i slutänden!
 
 

Lars Kepler

Bildresultat för lars kepler
Lars Kepler är en svensk författarpseudonym. Vet ni vad ordet betyder? Jag hade då aldrig förstått eller hört det tidigare, förrän jag skriver ihop det här alltså. Svensk författarpseudonym betyder falskt namn = pseudonym. Ett sätt för personer, författare tillexempel att vara anonyma, för att tillexempel inte bli hittade. Ja, jag tror att ni förstår vad det betyder lite bättre nu. Lars Kepler används av, Alexander Ahndoril som är en svensk författare och dramatiker, och Alexandra Coelho Ahndoril en svensk författare som också skriver litteraturkritik i Göteborgs-Posten och DN. Författarna som har skrivit kriminalromaner om kommissarie Joona Linna. Visste ni att författarna också är ett äkta par och har skrivit detta ihop under namnet Lars Kepler alltså. Den första boken, Hypnotisören nådde år 2009 försäljningslistornas första plats i Sverige och Lars Keplers böcker är utgivna i fyrtio språkområden och publicerade i nästan sextio länder! Hypnotisören, filmatiserades av regissören Lasse Hallström och hade premiär hösten 2012. Den senaste boken i serien av Lars Kepler, Kaninjägaren, kom ut under år 2016.

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Kepler

Bildkälla: http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/K/lars-kepler/


Julklappsönskningar, böcker... (Del 2) Kaninjägaren, Kepler

Bildresultat för lars kepler kaninjägaren
Den här boken såg jag mycket om för ett tag sedan, blev nyfiken och sökte upp. Baksidan och berättelsen låter så sjukt spännande. Skulle troligtvis sitta och läsa resten av jullovet? Underbart med spänning, speciellt när man inte läser dessa typer av böcker ofta. Tja, nu fastnade jag ju direkt för den här boken men det är ju faktiskt en fortsättning. Dem tidigare böckerna heter Hypnotisören, Paganinikontraktet, Eldvittnet, Sandmannen, Stalker och Playground. Dessa hade jag inte egentligen tänkt ta upp. Hm, jag får väl önska mig första och andra boken kanske? Roligt att hitta en helt ny bokserie! Så här låter baksidan på Kaninjägaren (Bokus):
Joona Linna har suttit två år på den slutna anstalten Kumla när han förs till ett hemligt möte. Polisen behöver hans hjälp för att stoppa den gåtfulle mördaren som går under namnet Kaninjägaren.
Den enda länken mellan offren är att de alla hör ett barn läsa upp en ramsa om kaniner innan mördaren kommer. Ödets tärningskast placerar överraskande tevekocken Rex Müller mitt i händelsernas centrum. För första gången ska han ta hand om sin son Sammy. Men istället för tre lugna veckor blir det en fruktansvärd kamp på liv och död. Joona Linna och Saga Bauer är tvungna att börja samarbeta i hemlighet för att stoppa Kaninjägaren innan det är försent.

Du vet aldrig vad ödet har i beredskap för dig, vad som kommer att hinna ifatt dig om du inte börjar springa nu.
Thrillermästaren Lars Kepler är tillbaka med en ny bladvändare om kriminalkommissarie Joona Linna.
 
Vill ni höra lite mer om första böckerna också snart?
Bildkälla och textkälla: http://www.bokus.com/bok/9789100136772/kaninjagaren/
 
 
 
 
 
 

J. K. Rowling

Bildresultat för j. k rowling
Joanne ”Jo” Murray ursprungligen Joanne Rowling föddes 31 juli 1965 Yate i Gloucestershire och är en brittisk författare. Hon är (såklart) mest känd för fantasyromanerna om Harry Potter som har sålts i mer än 450 miljoner exemplar världen över och översatts till 73 språk. Häftigt! Visste ni att Harry Potter och den flammande bägaren slog rekord som den snabbast sålda boken någonsin? Ett rekord som sedan slogs av de tre efterföljande böckerna i serien! J. K. Rowling växte upp tillsammans med sina föräldrar pappa Peter James Rowling och mamma Anne Volant och systern Dianne. Rowling gick på skolan Winterbourne. En kreativ och avspänd stämning, och mycket tid lades på att teckna och skriva berättelse. Låter som en underbar skola! Senare gick också Rowling på andra skolor! Efter skolan har J. K. Rowling arbetat med många olika saker, sekreterare, administratör engelsklärare och ett tag arbetade hon på en organisation Amnesty International där Rowling arbetade med mänskliga rättigheter i Afrika. Men det var under tiden som hon arbetade som engelsklärare som J. K. Rowling skrev första boken i Harry Potter. I texten på Wikipedia som läser jag om att hon har fått en hel del inspiration till Harry Potter från sitt verkliga liv. Under ett tag bodde författaren och hennes familj granne med en familj som hade två barn med efternamnet Potter. Systern och J. K. Rowling lekte ofta rollspelslekar när dem var små. Hon berättade också ofta sagor och historier för sin lillasyster. Eller hör på det här: Efter att Rowling bott i Portugal fick hon inspiration till att döpa karaktären Salazar Slytherin efter Portugals diktator António de Oliveira Salazar. Kanske borde man ta lite mer av verkliga livet som inspiration till berättelser? Någoting som jag nog är ganska dålig. Ja Rowling, det står så mycket om den här författaren. Här är några rader från mig om J. K. Rowling, hoppas att ni kanske tycker om det!

 Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/J.K._Rowling

 


Sena läskvällar och berättelseuppdatering...

Åh, det hade varit en roligare uppdatering om jag hade kunnat skriva att jag äntligen rättat hälften av "Drömmar blir verklighet". Fast det är bara några få sidor kvar, så nästa vecka lär jag säkert sitta och skriva just den meningen. Härligt! Har förhoppningar om att få färdigt berättelsen i alla fall fram till sportlovet? Precis som jag sagt förr, ju längre arbete desto bättre blir det förhoppningsvis. Eller tvärtom. Annars har jag också skrivit några rader på berättelsen som jag skriver på nu och precis som efter några dagars uppehåll känns det en aning segt. Känslan lär dock inte vara länge om jag fortsätter lite imorgon och under jullovet - vilket jag kommer få mer tid till. Underbart! Igår kväll/natt låg jag och läste länge med ljusstaken tänd, mysigt även om jag känner att det kanske börjar ta ut sin rätt vid det här laget. Dessutom med en tidig luciamorgon, en sådan som blev mysig också den. Tänk er att starta dagen med att lyssna på musik och äta frukost, ta en lussebulle och kaffe. Låter inte helt dumt det! Har ni haft en bra dag? Jag tänkte faktiskt att jag skulle försöka skriva några rader om Lucia senare i veckan. Nu ska jag alldeles strax ta en kopp te och kanske läsa ytterligare några rader i Glassvädret av Victoria Aveyard. Samtidigt vill jag inte alls att boken snart ska vara slut, vill läsa fortsättningen medetsamma. Kan ni känna likadant? Ändå en härlig känsla så jag avslutar så!
 

Ransom Riggs

Bildresultat för ransom riggs
Ransom Riggs föddes år 1979 i Maryland som är en delstat i östra USA. Han är en amerikansk författare och filmmakare och är mest känd för sin debutroman Miss Peregrines hem för besynnerliga barn. Boken gjordes till film och hade biopremiär under september 2016 av Tim Burton. I Miss Peregrines hem för besynnerliga barn finns det bilder med, vilket jag som läsare tycker är väldigt roligt. Det blir enklare att skapa en bild av handlingen och det blir roligare att läsa boken när man förstår den mer. Ransom Riggs skriver också på sin sida att han tycker om att berätta historier, både med ord oh ibland med bilder, men oftast med båda. Ransom Riggs började skriva berättelser när han var ung och när han blev äldre fick han en kamera i julklapp. När Ransom Riggs blev lite äldre började han tillsammans med sina vänner att göra filmer också.

Bästa läsplatsen?

Bästa läsplatsen? För mig är det att krypa ihop i kökssoffan, med en bra bok, en kopp te eller varm choklad och tända ljus. Hur mysigt? Speciellt så här års om kvällarna när det blivit mörkt ute. ´Tja, annars är det ju allt något speciellt också med att ta upp boken det första man gör när man vaknar på morgonen och ligga och läsa. Vilken är eran favoritplats att läsa på?
 

En liten snabb veckouppdatering...

Det blir en liten snabb veckouppdatering idag. Igår var jag och lyssnade på julkonsert och det var riktigt mysigt. Idag har jag själv konsert! Min fokus ligger alltså väldigt mycket på cellon just nu säger jag. Men från och med imorgon blir jag mer ledig och då ska jag minsann skriva berättelse så det ryker om det. Jobba, jobba och jobba! Under dagarna som gått så har jag i alla fall sakta börjat läsa lite igen efter att ha varit mindre sugen på det. Mitt mål är att läsa ut boken, Glassvärdet av Victoria Aveyard snart. Annars har jag en del saker som jag vill skriva om innan, två författare tillexempel. Men det är också sådant som troligtvis kommer hinnas när jag får lov från cellon, kul. Jag är snart tillbaka med mer uppdatering!

Vilka böcker ska man läsa på hösten och var ska man läsa dem?

Oj? Hanna det var länge sedan det var höstlovs nu! I helgen när jag satt och kollade igenom vad jag skulle skriva här kom jag på att jag hade en video som jag ännu inte delat med er. Ja men så kan det gå. Kul med en video så här i början av december i alla fall. Hoppas att ni gillar den! Så får vi väl se vad det blir för video på jullovet?
 
 

Tomtemaskinen, Sven Nordqvist

Åh jag har två författare som jag vill skriva om snart, hade egentligen redan tänkt att göra det. Men det får helt enkelt bli när jag får lite tid över. Sven Nordqvist som är författaren till Tomtemaskinen skulle också vara något att skriva om! Idag är det redan 2:a advent, så nu är det precis lika många adventsöndagar kvar innan julafton. Nu i juletider vill jag dela med mig av en julbok som jag har fått berättad för mig fler gånger. Jag vet inte hur många gånger som mamma och pappa läst den här boken för mig från och med 1:a december fram till julafton. Det här är en sådan bok som jag kommer vilja ta med mig i framtiden. Jag har sett filmen också flera gånger och den är ju bara så mysig. Blev faktiskt riktigt sugen på att se om den. Se vilken härlig julbild som jag lyckades ta också! Har ni någon julbok som ni hört och läst fram till julafton? Så här står det på baksidan av Tomtemaskinen:
 
Man ska inte lova för mycket. Så tänkte gubben Pettson ofta sedan han lovat katten Findus att tomten skulle komma på julafton. Men det finns ju ingen tomte, tänkte Pettson Och så bestämde han sig för att i hemlighet bygga en tomte som både kunde röra sig och tala. Det var en nästan omöjlig uppgift han hade gett sig in på, det insåg han snart. De där veckorna före jul blev ganska ovanliga. Pettson stod mest i snackarbon och byggde och funderade och Findus kände sig övergiven. Och vad var det för underliga små gubbar som kom och hälsade på? Men Findus fick sin tomte till slut i alla fall, precis som han ville ha det. Inte kunde väl Pettson ana att hans maskin skulle fungera så bra. Man kunde undra vad det egentligen var som hände.
 
 
 
 
 

Julklappsönskningar, böcker... (Del1) Harry Potter och Det fördömda barnet

Bildresultat för Harry Potter och det fördömda barnet
Köpte ett datumljus. Varje dag ser jag ljuset närma sig den 24:e, julafton och några dagar senare ett nytt år. Nu såhär i december innan julafton så tänkte jag dela med mig av två böcker som jag önskar mig i julklapp. Ärligt talat har jag inte klurat ut någon mer bok så vi får väl se hur det slutar på bokfronten. Den första boken som jag önskar, haha, gissa vilken? Jag känner mig så efter och jag har önskat mig boken sedan den kom ut typ, länge alltså. Harry Potter och Det fördömda barnet eller Harry Potter and the Cursed Child. Såhär talar baksidan (Adlibris):
Den åttonde berättelsen. Nitton år senare ...
Det har alltid varit svårt att vara Harry Potter, och det är inte mycket enklare nu när han är en överarbetad anställd på Trolldomsministeriet, make och pappa till tre skolbarn.
Medan Harry brottas med ett förflutet som ständigt gör sig påmint, måste hans son Albus slåss mot ett arv han aldrig velat ta del av. Det förflutna och nutiden smälter samman på ett olycksbådande sätt och både far och son blir medvetna om den obekväma sanningen: Ibland kommer mörkret från platser man inte väntat sig.
 
Boken baseras på en ny originalberättelse av J.K. Rowling, Jack Thorne och John Tiffany, Harry Potter och Det fördömda barnet, som är en ny pjäs av Jack Thorne. Det är den åttonde berättelsen om  Harry Potter och den första som sätts upp på en teaterscen. Denna repetitionsutgåva av teatermanuset berättar den fortsatta historien om Harry Potter, hans vänner och familj, för läsare över hela världen. Pjäsen hade världspremiär i Londons West End den 30 juli 2016.
Teateruppsättningen av Harry Potter och Det fördömda barnet är producerad av Sonia Friedman Productions, Colin Callender och Harry Potter Theatrical Productions.
 
Jag blir förresten väldigt nyfiken på att leta upp mer om den här pjäsen. Det kanske kan bli ett projekt till det nya året? Vi får väl se!
Bildkälla: http://popmani.se/blog/tag/harry-potter-och-det-fordomda-barnet/
Textkälla: http://www.adlibris.com/se/bok/harry-potter-och-det-fordomda-barnet-del-ett-och-tva-9789129701852?gclid=Cj0KEQiA6_TBBRDInaPjhcelt5oBEiQApPeTF2xZMzfhwK_V0Z1SxJ3VMAjjH6RVrg5a2otMINoLr0UaAnIY8P8HAQ
 

RSS 2.0