Återkommaren, Vildhäxa, Lene Kaaberbøl - Bokrecension

Lene Kaaberbøl är en dansk författare. Hon skriver mycket fantasyromaner för barn och ungdomar. Hon gillar att skriva med mycket fantasi. Kaaberbøl föddes år 1960. Lene Kaaberbøl debuterade 1975 med hästbokserien om Tina. Men hennes mes berömda verk är Skämmerskeserien. Skämmerskans dotter gick som radioföljetång sommaren 2006. Författaren har också skrivit böckerna om Clara som plötsligt får veta att hon är vildhäxa. Lene Kaaberbøl har förutom författande jobbat som redaktör, copywriter, översättare och ridlärare.
 
Återkommaren är sista delen i serien Vildhäxa om Clara som får veta att hon är en vildhäxa. Berättelsen utspelar sig mycket i den här vildhäxvärlden/fantasyvärlden. På vidvägsdimmorna t e x vilket är en dimma som man går genom för att kunna kommatill en plats. I sista delen har Clara en mardröm om Blodungen som tänker ta Claras mamma, Milla Ask. Fast det är ingen vanlig dröm, utan drömmen är verklig. Det händer på riktigt. Clara måste iväg och rädda sin mamma – annars kommer ju blodungen ta henne och Clara måste försöka förhindra Blodungen. I Återkommaren så har Clara utvecklats som vildhäxa och kämpar mycket på egen hand. Men räcker Claras kunskaper att rädda mamman? Hur ska Clara kunna fixa det?
 
Vilhäxserien är varit en sådan här bok för mig som jag inte kunnat lägga ifrån mig. Den är så himla bra och man vill bara veta vad som händer hela tiden. Jag kände i och för sig så mer i de första böckerna precis. Boken är en ungdomsbok.

 

 

Höstlovsvecka och halloween-berättelse

Den här veckan har jag höstlov, så lätt att jag kommer av mig lite i skrivandet här på sidan. I tisdags skulle jag ju uppdaterat. Men jag uppdaterar er nu istället. Jo. Jag har bara sista rättningen utav "Drömmar blir verklighet" 1 kvar att göra och så har jag börjat ladda upp berättelsen på Wattpad. Kul! Så nu är det mest "Drömmar blir verklighet" 2 som jag har igång och där är det bara rättning kvar. Jo förresten, jag har börjat skriva lite på en Halloween-inspirerad berättelse. Jag får se vad det kan bli av det. Någon gång i förra veckan fick hade jag inte med mig ENG-böckerna till skolan, så då påbörjade jag istället en ny berättelse. Åh, på ett sätt ångrar jag det lite måste jag vara ärlig och säga. Jag vill ju bara ha en sak igång och koncentrera mig på det. Vi får se vad det kan bli av dessa nya berättelser då. Kul att skriva och utveckling sker förhoppningsvis från berättelse till berättelse!
 

Långt bort från Midgård (Om att skriva fantasy) - www.tidningenskriva.se

Jag kom till den här sidan för ett tag sedan: http://tidningenskriva.se/nyheter/2013/01/fantasy-langt-bort-fran-midgard/ Jag kommer inte riktigt ihåg hur. Mest av en slump tror jag. Om man nu tror på den? I vilket fall som helst så gjorde rubriken mig nyfiken. Fantasy är dessutom något som jag själv läser mycket. Jag vet inte riktigt, men typ som en magnet som drar mig till fantasy. Nu råkar det så vara att jag inte är något vidare bra på att återberätta en text, men jag ska försöka. Och så tycker jag att ni ska klicka er in på länken och läsa texten. Speciellt ni fantasyfans. Hela texten handlar väl till stor del om att det finns mycket mer i fantasygenren än bara trollkarlar, häxor och så vidare. Ett exempel på det här är Pål Eggerts bok "Borde vara död". Typiskt en sådan bok. Här är en länk till en sidan som förklarar vad boken handlar rätt så bra: http://farbroratlas.com/2014/09/15/borde-vara-dod/ Visst låter den spännande! Det skrivs också i texten att Pål Eggerts böcker brukar placeras i kategorin dark fantasy, det vill säga en blandning mellan skräck och fantasy. Det ges ut fantasyböcker för vuxna, men oftast väljer man kanske inte att kategorisera in de böckerna i genre fantasy. Cirkeln är ju en fantasybok fast för ungdomar. Men hallå, fantasyböcker för vuxna, var är de? De skriver att de väl framförallt beror på att fantasy förknippas med rollspel, dataspel och så kallad sword and sorcery.  Utomlands är ju fantasy så stort. Hur många böcker/serier hittar vi inte i kategorin fantasy där? Många. Väldigt intressant text! Läs texten nu. Texten är förresten från 2013, alltså för 2 år sedan. Jag vet inte om det till en viss del kanske ser annorlunda ut idag?
 

Wattpad

Wattpad, den här sidan: https://www.wattpad.com Det här var något som jag kom på fanns för inte så jättelänge sedan. Den här sidan är ju superrolig när jag vill dela mina berättelser: Jag kan nå ut till så många fler än bara här på bloggen. Så många fler med samma intresse också. Det är också en rolig grej, att man kan hitta berättelser som andra har skrivit i olika genrer och läsa. Man kan börja följa varandra och berättelser så vet man när personen laddar upp fortsättningen på berättelsen eller helt enkelt någon ny berättelser. Jag tycker verkligen att ni ska kolla in sidan om ni delar det här intresset. Kanske hittar ni något att börja följa?
 

Resan till Sagobyn (Del 1) - Baksida

Katja har hittat en skattkarta - hon tror sig veta vart skatten finns. Men hittar hon någon skatt?

Färdigskriven - Drömmar blir verklighet och massa rättning

Jag har äntligen jobbat färdigt "Drömmar blir verklighet" 2. Nu ska den rättas igenom ordentligt och så småningom bli en liten bok. Håller fortfarande på att jobba med "Drömmar blir verklighet" 1 men den är snart färdigrättad. Åh, så jag vill bli färdig med det här. Vill börja jobba på något nytt med lite nytt tänkande. En ny genre och så vidare. Men jag tror verkligen att "Drömmar blir verklighet" kan bli bra, riktigt bra. Jag är nöjd, speciellt här med 2:an. Så nu kör vi lite rättning på det ett par veckor innan jag börjar på ett helt nytt skrivprojekt.

Medömkan

 Medömkan betyder ungefär samma sak som medlidande. Alltså att om någon gör illa sig, att man då har medömkan eller medlidande med den personen. Att man "känner" på något sätt personen.
 
Källa: http://www.betydelse.se/av-betydelse.php?q=10787&Mellan

Lene Kaaberbøl

Lene Kaaberbøl är en dansk författare. Hon skriver mycket fantasyromaner för barn och ungdomar. Hon gillar att skriva med mycket fantasi. Kaaberbøl föddes år 1960. Lene Kaaberbøl debuterade 1975 med hästbokserien om Tina. Men hennes mes berömda verk är Skämmerskeserien. Skämmerskans dotter gick som radioföljetång sommaren 2006. Författaren har också skrivit böckerna om Clara som plötsligt får veta att hon är vildhäxa. Lene Kaaberbøl har förutom författande jobbat som redaktör, copywriter, översättare och ridlärare.
 
Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lene_Kaaberb%C3%B8l
Bildkälla: http://www.bt.dk/underholdning/danmarks-pippi-saelger-billetter

Hälsningar från Havets Botten, Christina Lindström - Bokrecension

Hälsningar från Havets Botten handlar om Fille. Fille är 16 år gammal och har precis börjat på gymnasiet. Han går en musiklinje. Fille bor med sin pappa. Pappa och Fille umgås ofta tillsammans med farmodern. Filles mamma har varit försvunnen väldigt länge. Han vet inte vad som hände henne. Fille umgås mycket med sina bästa kompisar som han repar tillsammans med. Tillsammans repar de. Fille har varit kär i en tjej som heter Hanna väldigt länge. Hanna som gick i samma klass som Fille när de var små. Men plötsligt en dag har hon flyttat. Fille är riktigt, riktigt kär i henne. Så, när han börjar på gymnasiet är plötsligt Hanna med igen. Hanna har kommit tillbaka och Fille vill bara ha henne. Vill Hanna samma? Boken utspelar sig mycket i skolmiljön skulle jag nog säga.

 Den här boken är det så mycket kärlek i. Man föreställer sig nog boken med sådär galet mycket kärlek, men jag tycket att det var inslag av annat också. Romantiken tog liksom inte helt över boken. Boken lämpar sig för ungdomar


Inleda sista kapitlet! - vecka 42

Hej och godkväll! Jag uppdaterar er lite kort om vart jag ligger med berättelserna sedan förra veckan. Rättningen av "Drömmar blir verklighet" del 1 går framåt. Bara något enstaka kapitel kvar nu som jag hoppas kanske kan bli färdigt snart. "Drömmar blir verkligjet" del 2 ska jag inleda kap 12 som kommer blir sista kapitlet där. Så det ska jag försöka börja med den här veckan. Åh, så jag ser framemot att dela den med er!
 
 

Resan till Sagobyn (Del 1) 7

Pojken hade nickat och lett iväg med Sojan. Nu kändes min mage tom och jag var hungrig. Men äta, det fick jag göra senare. Jag visste precis vart jag skulle börja. Guldsmedjan på Guldgatan. Guldsmedjan var en affär som bara sålde saker i guld. När man kom gående på Guldgatan såg man direkt var affären låg. Huset som Guldsmedjan låg i var guldfärgat. Jag tänkte så klart att en skatt måste vara av guld, alltså måste den finnas där det också fanns guld. Det skulle visa sig att jag hade helt fel. Under mina två dagar i byn var jag inne i flera smyckesaffärer, dock utan framgång.

 

Mysan jamade på mig. Hon satt på stolen vid ett runt bord mittemot mig. Vi hade tagit en fika på ett café. Mysan hade fått ett stort fat med mjölk och jag drack kaffe och åt på en kanelbulle. Kanelbullen hade jag delat på – Mysan älskade nämligen kanelbullar.

-         Ja, Sojan skulle varit med och fikat. Det tycker jag också, svarade jag Mysan.

Jag tuggade fundersamt på min halva av kanelbullen. Under bordet satt Pyret i hopp om att någon skulle tappa ner något gott till honom. Han satt och spanade ut över caféet. Våra dagar här i Sagobyn hade inte lett mig någonstans. Jag suckade. Var jag inte smartare än så här?

-         Vi tar oss hem nu Pyret och Mysan. Vi sticker och hämtar Sojan, sa jag.

Pyret såg besviket upp på mig. Han ville ju så gärna ha något gott.

-         Du ska få en stor kanelbulle när vi kommer hem, lovade jag.

 

Pojken stod och vattnade de färggranna blommorna med en röd vattenkanna när vi kom. Jag log mot honom. Pojken ställde ner vattenkannan på trappan där han suttit när jag kommit hit först. Han nickade åt mig att följa med honom. Vi gick runt huset till baksidan. Där fanns det en stor grönskande trädgård. Det fanns stora äpple- och päronträd. Vi gick snabbt igenom trädgården bort till stallet. Stallet var också det ett stort blått hus precis som bostadshuset. Inne i stallet låg hö överallt. Här hade inte sopats på länge. Jag var glad att detta inte var mitt stall – jag hade fått spader så fort jag såg röran. Pojken tog fart genom höet. Jag följde efter medan jag nyfiket såg mig omkring. Plötsligt såg jag något vitt skimmrande i höet. Jag var på vippen att fråga om pojken hade tappat något, men kom på bättre tankar. Jag sjönk ner på knä och låtsades knyta min sko, men egentligen tog jag upp lappen. Pojken hade stannat nu och stod otåligt och väntade på mig. Jag vecklade ut pappret. ”Din ledtråd nu är denna: Skriv ett brev”.


Vad är inkonsekvent?

Inkonsekvent är motsatsen till konsekvent. Motsägelsefull. Konsekvent betyder att man följer en viss princip. Att man kanske inte ändrar på sig i första hand. Man kan t e x uppfostra barn konsekvent, och motsägelsefull betyder ungefär ej regelmässig. Ej regelmässig är ungefär som fast anställd och fast anställd kan man ju t e x vara på ett jobb. Okej, det här blev en lång förklaring. Så här kan man ju fortsätta i evigheter. Någon som förstod inkonsekvent bättre?
 

Resan till Sagobyn (Del 1) 6

Vi närmade oss strax byn. Nu kunde jag se den på långt avstånd. Jag såg alla små vita, sockervaddsrosa, blå, blåbärsblå hus. Det fanns tegelhus också och det fanns både i rött och gult tegel. Katten och hunden sprang mellan benen på hästen. Sojan gnäggade irriterat.

-         Lugna ner er nu, sa jag till medan jag satt av från hästen.

Vi hade kommit fram till ett stort blått tvåvåningshus av trä. Längs väggen på framsidan stod blomkrukor med blommor i alla färger. På trappen satt en mörkhårig pojke. Han var smutsig om både händer och ansikte. Jag lade märke till att också pojkens barfota fötter var skitiga. Han satt och pillade med bara händerna på fötterna. Rensade bort smutsen antog jag.

-         Ursäkta, började jag.

Pojken tittade upp på mig när han hörde min röst. Han gav ifrån sig ett snörvlande ljud.

-         Mitt namn är Fredrika, fortsatte jag.

Pojken petade sig i sin lilla näsa med ett smutsigt pekfinger. Jag drog äcklat på munnen.

-         Vad vill du? avbröt han mig.

-         Det är inte så att du har plats för en häst? I minst två dygn, förklarade jag.


Näst sista kapitlet och mer rättning

Jag har sedan förra veckan börjat skriva på näst sista kapitlet i "Drömmar blir verklighet" 2. Faktiskt kommit en bit på kapitlet också. Så fortsatt mål där är väl att jobba färdigt det så snart så möjlighet. Men inget stress där. Rättar en del på första delen ur "Drömmar blir verklighet" också, vilket känns bra. Får se om jag kommer igenom ytterligare två kapitel i rättning där idag - så den blir nog färdig snart vilket känns jättekul.
 
 

Novelltävlingar - Teman

 Jag tycker att det är väldigt kul att hitta novelltävlingar. Att börja en berättelse med ett bestämt tema om vad det ska handla om och jobba utefter det. Det är både kul och lärorikt. Jag har skrivit en berättelse på temat "Vatten" på det här sättet som jag precis avslutade - så jag tänkte att jag skulle börja skriva på något nytt. Jag har hittat något som ska vara på temat "Skördetid" och "101 ord om vårt Stockholm" låter som något intressant också. Här är något mer tema som jag hittade: "Lust" och "Epilog" - Jag gillar ju att fotografera också (kanske ni ser på bilderna jag delar med er.) Så kanske det vara kul att skriva en berättelse basserat på en bild? Hm. Så nu har jag lite att fundera över. Kanske det blir på temat "Lust" den här gången även om det andra låter intressant också.

Stad av Glas, Cassandra Clare - Bokrecension

Cassandra Clare är en amerikansk författare som egentligen heter Judith Rumelt. Cassandra föddes år 1973 i juni i Iran. Hennes föräldrar är amerikanska.  Förutom Iran så har hon också bott i Frankrike, England och Schweiz.
 
Innan Cassandra Clare blev författare jobbade hon på många kvälls- och nöjestidningar. Cassandra har skrivit serien ”The Mortal Instruments” som har blivit väldigt stor. Hon är även författare till en av de mest berömda Harry Potter fanfictions, The Draco Trilogy. Hon har också skrivit en fanfiction för Sagan om ringen, The Very Secret Diaries. (Fanfiction är att man skriver en egen berättelse om en karaktär som redan finns.)
 
I Stad av Glas så kämpar Clary tillsammans med Luke för att rädda sin mamma som fortfarande ligger i någon slags koma. Det finns en idé som kan funka för att rädda Clarys mamma. Men hon måste åka till Glasstaden som ligger i skuggjägarnas hemland Idris. Det finns stränga regler på att man inte får komma in i Glasstaden oinbjuden. Jace ville av någon anledning inte att Clary ska åka till Glasstaden. Varför inte kan man undra? Kommer Clary kunna ta sig till Glasstaden? Hon måste ju rädda sin mamma! Jace och Clary fortsätter i Stad av Glas också sin strid mot fadern, Valentine.

I tredje delen i The Mortal Instruments så fortsätter spänningen och romantiken är stark. Clary och Jace kanske kan bli mer än bara syskon, eller? Spänningen kommer då och då, men det händer liksom inget exakt hela tiden. När jag har läst den här boken har jag ofta inte kunnat sluta läsa. När man väl kommer in i den så är det verkligen svårt att lägga ifrån sig den – så har jag känt med alla de 3 första delarna. Boken lämpar sig för ungdomar.


RSS 2.0